A Lakástakarék-pénztár haldoklik!

Tisztelt Kollégák!

Egyéni képviselő indítványban meg kívánják szüntetni az LTP állami támogatását!

A törvényjavaslatot benyújtó képviselő úrnak írtam ezt az E-mailt, de jó lenne ha minden képviselő megértené!

Valószínűleg a sajtóban (ha van még ilyen) is nagy vízhangja lesz az ügynek! A javalat még nagyon friss, ma 10:55-kor lett benyújtva!

György Kaplonyi

címzett: erik.banki

Tisztelt Képviselő úr!

A Lakástakarék-pénztári megtakarítások alapvető célja nem az új lakások építése volt (az összeg nagysága sem tette ezt lehetővé), hanem a felújításokat támogatta.
A társasházak esetében az egyik legfontosabb pillér volt a közös részek felújítására, a felújítási alapok kezelésére.
Napjainkra gyakorlatilag megszűnt a pályázatok lehetősége a társasházak számára, már csak a lakástakarék-pénztári lehetőség maradt szinte az egyetlen segítség, melyet nem energetikai felújításra kaphattak a társasházak!
A törvénytervezettel kihúzták a talajt a társasházak alól!
Ennek következtében eltolódik a társasházi gázhálózat felújítása, a gyűjtőkémények, elektromos hálózatok korszerűsítése.

Az Ön indoklásában megadott érvekből egyszerűen kihagyta a lakásfelújítások hasznát (életveszélyes gázhálózatok, kémények felújítása) és csak az új lakásokra utalt, melyek nem is lehettek a lakástakarék-pénztári megtakarítások fő célja, a támogatási összeg maximálása miatt. Habár a lakásvásárlásoknál is sok segítséget adott azoknak az embereknek, akinek már ez a viszonylag kisebb összeg hiányzott a lakásvásárláshoz (jellemzően nem nagy jövedelemmel rendelkezőkről van szó)!

Ha nem ért egyet egyes felhasználási módokkal (uszoda, medence építése, stb), akkor a felhasználásra kellett volna korlátozást beadnia, nem pedig a rendszer felszámolására!

Kérem gondolja át javaslatát,és vonja vissza azt, jelenlegi formájában!


Üdvözlettel!


Kaplonyi György
Magyar Társasházkezelők
Országos Szakmai Szövetsége
elnök
06-30/3499840