Nyílt levél a társasházak állami támogatása érdekében

Tisztelt társasházkezelő kollégák, közös képviselők!
Az alábbi nyílt levelet küldtem el Bánki Erik országgyűlési képviselő úr részére, hogy legyen egy támogatási rendszer a társasházak felújítási alapjának kezelésére, támogatására.

A nyílt levél a fórum oldalon letölthető!

Elnézést a dátumot elírtam, de leég nagy volt a nyomás az elmúlt két napban!

NYÍLT LEVÉL
Bánki Erik képviselő úr részére

Tisztelt Képviselő úr!

A gyors Lakástakarék-pénztári törvénymódosítással a társasházak, lakásszövetkezetek felújítási alapjainak kezelését hozták nehéz helyzetbe.

Nem kívánunk vitatkozni érveikkel, biztosan volt, aki luxus beruházásokra használta az állami támogatást (de nem ez volt a jellemző), és a Lakáskasszák is profitra tettek szert működésük alatt. Viszont a társasházak egy jól működő rendszert kaptak a felújítási alapjuk kezelésére.

Olyan érzésem van, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték.

Kérjük Önöktől, mint országgyűlési képviselőktől, keressenek lehetőséget arra, hogy egy korrekt állami támogatási rendszer működhessen a társasházak felújításának segítése érdekében. A CSOK és a NOK nem a felújításra van kialakítva, hanem a lakásvásárlásra. Az sem lenne egy jó ötlet, ha a CSOK rendszerébe lenne beépítve a társasházi felújítások támogatása. A most is bonyolult szabályozás csak még összetettebbé válna.

Szükség lenne egy önálló társasházi, lakásszövetkezeti támogatási rendszerre. Ebbe a rendszerbe nem kell föltétlenül kereskedelmi bankokat bevonni. Működtethetné egy állami bank, jegybanki alapítvány stb. Így a befizetések is államilag védve lennének. A támogatási rendszer alapja lehetne a társasházi lakások négyzetméter utáni havi befizetés (pld: 25-30 Ft/m2), melyhez társulna egy meghatározott százalékos állami támogatás. A támogatás is lehetne sávos, különböző kritériumok alapján (nagyság, építés éve, épülettípus stb.)!

Kérjük, gondolják át ezt a lehetőséget! Önnek, mint a gazdasági bizottság elnökének, nálam nagyobb rálátása van az ország gazdasági helyzetére, a lehetséges megoldás megtalálására. Kérem, keressenek és találjanak megoldást a társasházak, lakásszövetkezetek felújítási alapjainak támogatására. Magyarországon mintegy 1.200.000 társasházi, lakásszövetkezeti lakás van. A városi lakosság döntő többsége ilyen lakásokban lakik, ezek az emberek most elestek egy jól működő támogatási rendszertől, egy nagyon kedvező hitelfelvételi lehetőségtől.

Ha modern városokat szeretnénk látni Magyarországon, akkor ahhoz szükséges, hogy a jelenlegi lakásállomány folyamatos felújítása biztosított legyen (homlokzatok, tetők, liftek, épület gázhálózata, elektromos hálózata stb.).

Budapest, 2018. november 17.


Kaplonyi György
MTOSzSz elnöke