Bontás nélküli is lehet ejtő eső- és szennyvízelvezető rendszert felújítani!

Sokszor jelzik közös képviselők, hogy sok problémát okoz a régi épületekben a szenny-vízvezetékek, esővíz vezetéke felújítása, a sok bontási és visszajavítási munka miatt. Ezért bemutatunk egy új technológiát.

Molnár Attila a Paner Kft. ügyvezetőt kérdeztük a Magyarországon egyedül álló, új bontás nélküli ejtő eső- és szennyvízelvezető rendszer Repipe technológia bemutatásáról:
- Kérem mutassa be röviden a Repipe Technológiát!
Molnár Attila:
- Tudjuk, hogy Mindenki számára nyűg, amikor belép a szakember az ajtón, s Ön csak azt tudja előre, hogy az ingatlan csöveket ki kell cserélni, vagy a talajban lévő csöveket kell felújítani, s ez valószínűleg napokig tartó rendetlenséggel, piszokkal és zűrzavarral jár.
Ez az új technológia egyedülálló nemcsak Magyarországon, hanem egész Kelet-Európában. A Repipe technológiával – bontás nélküli csőbélelés – ejtő esővíz csövek, szennyvíz ejtőcsövek, szennyvízcsövek és a talajban lévő csövek gyors, hatékony, fenntartható felújítása lehetséges függőleges és vízszintes szakaszokon is.
Modern, korszerű technológia, mely a meglévő csöveket belülről vonja be, a bevonat rugalmas, kitölti a kis lyukakat, repedéseket. A gyanta vastagsága 1,5mm esővíz csöveknél, 3mm a szennyvíz csöveknél. Takarékos megoldás, mert nincs bontás, nincs por, piszok, a burkolatok nem sérülnek, gyorsan elkészül és 10-12 órán belül újra használható, ezért méltán hívhatjuk intelligens technológiának is.
Zártláncú kamerával ellenőrizzük a kivitelezés minőségét.
A technológia és a felhasznált anyagok minősége garantálja a hosszú élettartamot: 20 év garancia!

- Kérem mondja el, miben más az új Repipe technológia az eddigi ismert csőbélelős technológiáktól?
Molnár Attila:
- Partnereink eddig elsősorban társasházak kezelői voltak, s a társasházaknál a Furánflex technológiát alkalmaztuk csőbéleléskor, azon technológiával azonban csak függőleges esővíz elvezető függőleges szakaszait tudtuk bélelni. Az új technológia megérkeztével már eljutottunk oda, hogy nem akadály számunkra a függőleges és a vízszintes szakaszok bélelése sem. A szennyvíz elvezető csövek rendszerében több 90 fokos elhúzás és számtalan bekötési pont kibélelésével állunk a felújításra váró ingatlanok rendelkezésére. Sőt a technológia lehetővé teszi, hogy 10-20-30 éves, vagy akár annál idősebb épületekben – például szállodákban, közintézményekben – is bontás nélkül újíthassuk fel a szennyvízrendszereket, esővíz elvezető rendszereket. Jelenleg a társasház kezelőkön kívül szállodaüzemeltetők, önkormányzati intézmények a partnereink, de műemlékvédelmi épületek esetében is tökéletesen alkalmazható a mi technológiánk.



- Ismertetné Velünk a technológiai folyamatot?

Molnár Attila:
- Technológiai folyamat: Először a csőrendszer kamerás átvizsgálása történik, ezt videóra rögzítjük. Majd rendelkezésre bocsátunk minden információt, a folyamat által érintettek értesítést kapnak. Előkészítésként elzárjuk a vizet. Minden egyéb olyan szennyeződéstől mentesítjük a csőrendszert, amely az átmérő veszteséget okozza (zsírkő, vízkő, gyökérbenövés). Ezek után tisztítjuk enyhe zsíroldós folyadékkal a csőrendszert, melyet kiszárítunk.
- Következik a csövek bélelése, a csöveket kétszer, röviddel egymást követően bevonjuk a speciális anyaggal. (1,5mm esővíz csőnél, 3mm szennyvízcsőnél gyanta vastagsága) Eredmény egy teljesen új csatlakozásmentes cső a régin kívül. Átadásnál visszaállítjuk a kezelési pontok eredeti állapotát, és az ügyfél megkapja a videót, dokumentációkat.
Maga a munkafolyamat 1 nap kb. 90fm elkészítése: 3 óra térhálósodás, 10 óra teljes kötés.

- Kérem mondjon egy-két műszaki adatot Önök által használt műgyanta termékjellemzőkről!
Molnár Attila:
- A polimer jellege Poliurea-uretán, 2 összetevője van, sűrűség 1:3, Gyulladáspontja 248 fok és 212fok, Zsugorodása 0%, szakítószilárdsága: 20Mpa, nyúlás: 50%, Kötés: Acél primer nélkül 9Mpa, Shore A keménység A95, Fazékidő: 20 perc, Kompressziós tűrés: 110Mpa, víz bejutása: nincs bejutás. Üzemi hőmérséklet: Levegőben (-40fok - +140fok) vízbe merítve: 80fok. Gondolom ez most így laikusoknak nem sokat mond, de bátran állíthatom, hogy nem fognak csalódni a termékben.

- Összefoglalná Nekünk az előnyöket?

Molnár Attila:
- Bontás nélkül végezhető, nem jár semmilyen piszokkal, pár órán belül elkészül a csőbélelés és 10-12 órán belül újra használható a bélelt cső. A lakások, ingatlanokon belüli bontás – helyreállítás strangok állapotától függően szinte 100%-ban elkerülhető. Mivel maga a bevonás nem tart sokáig, így a lakók kényelmét sem zavarja, egy strangot egy nap alatt rendbe hozunk, ami azt jelenti, hogy a lakók otthon tartózkodhatnak. A bevonat poliuretán hibrid, amelynek komponensei tartósak, rugalmasak és ellenállnak a hőmérsékletváltozásoknak. A bevonat megszünteti az új repedéseket, s a lyukak megjelenésének kockázatát. Ennek következtében az új beevonat ellenáll a tisztítószereknek, a lefolyótisztítóknak, a mosásnak és a mechanikus tisztításnak.
Fontos, hogy a hibrid keverék nem tartalmaz mérgező anyagokat (oldószert, epoxi gyantát vagy savat). Magyarországon egyedülállóan ezt a technológiát a Paner Kft használhatja, Nyugat-Európában 30 éves tapasztalattal visszamenőleg, 20 év garanciával!

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szervezete díjmentesen mutat be minden olyan új technológiát, eljárást, ami a megkönnyíti a közös képviselők munkáját és kíméli a tulajdonosok pénztárcáját!
Kaplonyi György
elnök