Rovarok a társasházban

Elindítunk egy kisebb hír sorozatot, mivel több kérdést is kaptunk ilyen ügyekben.
A következő cikk az ágyi poloskáról lesz,mivel aktuális napi problémaként jelent meg.

Csótányok kiirthatatlanok?!

Társasházaknál gyakran előfordul a folyamatos küzdelem a csótányokkal, ezért gyakran gondolják hogy a teljes csótány mentesség csak egy elérhetetlen álom a társasházakban.

Mi kell ahhoz, hogy a mentesség elérhető és fenntartható legyen?

Már meglévő csótány fertőzöttség esetén:

1. Felderíteni milyen csótánnyal állunk szembe és mekkora kiterjedésű a fertőzöttség. Ennek megállapítására csapdákat kell kihelyezni az épület egész területén majd pár nap múlva visszaellenőrizni.

2. Fertőzöttség ismeretében összeállítható egy irtási terv és ha kell akkor teljes körű kezelést kell végrehajtani, amelynek ki kell terjedni a ház összes lakására, szemétledobóira, minden vizesblokkra. A stangokra és szellőzőkre is nagy figyelmet fordítani a pincétől a padlásig.

3. Lakók bevonása nélkül nem lehet sikert elérni, így nagy hangsúlyt kell fektetni a bevonásukra és a megfelelő kommunikációra valamint pár "szabály" betartására. Pl: nyugodtan jelezzék a szakembereknek, ha a lakásukban problémát érzékelnek és nem kell szégyellni. A csótányokat bárhova be lehet hurcolni a legártalmatlanabbnak tűnő tárgyal, élelmiszerrel. (Zsugorfóliázott üdítő, tojásos doboz)

4. Első kezelés után visszaellenőrzés csapdák alkalmazásával és ahol szükséges célzottan ismételt kezelést kell végrehajtani.

Csótány mentesség fenntartása:

1. Megőrizni a mentességet mindenki számára egyszerűbb feladat és ami a társasháznak fontos, hogy olcsóbb, mint egy nagyfokú fertőzöttséget kezelni. Ezért javasolt az évente kettő alkalommal történő kezelés. Ennek során a csótányok által kedvelt helyek kerülnek kezelésre a szakmai irányelveknek megfelelően.

2. A lakók megfelelő tájékoztatása itt is fontos, hiszen ők találkoznak a nem kívánatos lakótárssal legelőször és tudniuk kell mi a teendő ilyen esetben.

A következő írásban a problémás lakók kérdéseire adandó válaszokat adjuk meg.

Kérdés esetén keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

Bába Mihály

telefon: 06 20 973 6633

email: info@buginfo.hu