Portfolio-konferencia – Nehéz de lehetőségekkel teli a társasházkezelői szakma

Idén először vette napirendjére a társasházkezelői tevékenységet a Portfolio éves létesítményüzemeltetési konferenciája. A szerdai rendezvényen felszólalók elmondták, bár nehéz területnek tartják a társasházi gazdálkodást, az mégis rengeteg lehetőséget tartogat. A legnagyobb kihívások között említették a közösköltség-tartozások magas arányát és nehéz behajthatóságát, valamint a tulajdonosok alacsony fejlesztési hajlandóságát.
A Portfolio budapesti, Sofitel Hotelben rendezett konferenciáján Hunyady Attila, az Inhouse Társasházkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, általános szemléletváltozásra van szükség a társasházak helyzetének javításához. Jelenleg ugyanis meglehetősen alacsony a közösköltség-fizetésihajlandóság és sokan még akkor sem törlesztenek, ha ezt egyébként anyagi helyzetük megengedné.

Hunyady Attila hangsúlyozta, míg a nyugdíjasok általában rendre fizetnek, addig tud olyan tulajdonosról, aki bár Porscheval jár, mégsem fizet. A tartozás pedig azért jelent különösen nagy problémát, mert a beruházásokat addig a társasház vagy a rendesen fizetők finanszírozzák az adósok helyett. Schneider István, a Schneider Energy Kft. kereskedelmi igazgatója érdekes példaként említette, hogy egy lakásszövetkezetben úgy próbálták meg elejét venni a tartozásoknak, hogy a zárt láncon érkező tévészolgáltatást is a közös költségek közé sorolták. Ebben az épületben 98 százalékos a fizetési hajlandóság - mondta. Máté Ferenc, a Home Management Kft. gazdasági igazgatója a tartozásokra megoldási javaslatként említette, ha a társasházi közösség jogi személyiségként működne, így el lehetne járni behajtás ügyben.

A konferencián felszólalók egyetértettek abban, hogy a költséghatékonyságnak és az alacsonyabb kiadásoknak nem feltétlenül a rezsicsökkentésből kellene fakadniuk. Hunyady Attila szerint a "rezsicsökkentés társasházi oldalról nehézkes, és hiú ábrándba üldözi azokat az embereket, akik kívülről várják a problémák megoldódását". Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója szerint a hitelek megtérülésénél a rezsicsökkentés nem jó irány, és magánszemélyként nem az árat, hanem az elhasznált energiamennyiséget kellene csökkenteni.

A pénzintézet vezető munkatársa ugyanakkor szólt arról is, hogy a sok probléma ellenére úgy tűnik, közel a szemléletváltozás, hiszen a fiatalabbak kezdenek rájönni, társasházuk fejlesztésével lakásuk értékét is növelhetik. Csonka Tibor szerint ez annak is a következménye, hogy az új lakásépítkezés háttérbe szorult, ezért a meglévő épületek felújítására kell koncentrálni. A társasházi tulajdonosoknak fel kell ismerniük, hogy amennyiben van félretett pénzük, újítsák fel értéküket - hangsúlyozta.

A Portfolio konferenciájáról készült beszámolót itt olvashatja el, míg a társasházkezelést érintő részletes beszámolót a Pénzcentrum oldalán találja.
BLOCK 2000 Quadratus Kft.BLOCK 2000 Team Kft.