Házfórum - Most érdemes napkollektorra gyűjteni!

A Házfórum felmérése szerint mintegy 400 ezer magyar család szeretne néhány éven belül megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházást megvalósítani az otthonában. Az OTP Lakástakarék szerint most különösen érdemes elkezdeni a spórolást a hasonló fejlesztésekre. A lakástakarékban történő gyűjtögetés ugyanis kiemelt, tíz százalék feletti hozamot kínál, a megvalósult korszerűsítés pedig jelentősen csökkentheti az ingatlan rezsiköltségeit.

Sok magyarországi családot foglalkoztat, hogy otthonában megújuló energiával kapcsolatos fejlesztést valósítson meg, most ráadásul több tényező miatt is érdemes elkezdeni a hasonló célra történő takarékoskodást – hangsúlyozza az OTP Lakástakarék. A cég felmérése szerint a lakásfelújítást tervező háztartások 36 százaléka végezne otthonában energetikai korszerűsítést – egyebek között megújuló energia felhasználásával kapcsolatos beruházást is -, így ez számít az egyik legnépszerűbb beruházási célnak a körükben.

[img src="web/images/hirek/hazforum.jpg" alt="Házfórum" title="Házfórum.hu" class="gma" style="display:block"]

„Mindez a családok erősödő energiatudatosságát is mutatja, illetve azt, hogy egyre többen ismerik fel, hogy otthonuk korszerűsítésével jelentős összegeket spórolhatnak meg” – véli Köntös Péter. Az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese példaként említette a 2013-ban végzett mintaprojektjüket, amelynek során 25 különböző jellemzőjű családi házat korszerűsítettek energetikailag. A tapasztalatok azt mutatták, hogy egy, pár hét alatt elvégezhető, energetikai felújítással akár 15-70 százalékkal is csökkenthető a rezsiköltség, így éves szinten 100 és 400 ezer forint közötti összeg is megspórolható.

A megújuló energiaforrások terén a magyar háztartások leginkább a napkollektort részesítik előnyben. Az Energiaklub tavaly publikált tanulmánya* szerint a népszerűségi listán a második helyen a napelem szerepel, majd a hőszivattyú, a szélgenerátor és a biomassza-kazán következik. A kutatás becslése szerint a két legnépszerűbb megújuló energiaforrás hasznosítására irányuló beruházás iránt mintegy 370-390 ezer háztartás érdeklődhet hazánkban.

„Aki hasonló fejlesztést tervez a közeljövőben, érdemes már most elkezdenie a takarékoskodást” – tanácsolja Köntös Péter. Jelenleg ugyanis kimagasló, 13-14 százalék körüli, hozamot biztosítanak a lakástakarékok, amely nagyon is versenyképes a mostani alacsony kamatkörnyezetben. Néhány év alatt pedig már egy nagyobb megújuló energiás korszerűsítésre – napkollektor beszerelése, hőszivattyús rendszer kiépítése – elegendő összeget is össze lehet gyűjteni napi pár száz forint félrerakásával.

Az OTP Lakástakarék számításai szerint havi 20 ezer forintot – azaz napi 667 forintot – kell félretenni négy éven keresztül, ahhoz, hogy 1,24 millió forint összegyűljön. Köntös Péter kiemelte: az energiahatékonyság növelését célzó felújítások akár többéves spórolás nélkül, lakástakarékkal kombinált hitelből is megvalósíthatóak, ráadásul úgy, hogy a rezsikiadásokon megtakarított összegből az esetek egy részében a hitel havi törlesztése is kijöhet.
*Forrás: Energiaklub, Fülöp Orsolya, Varga Katalin: Lakóépületekben elérhető megújulóenergia-potenciál

[a href="http://www.hazforum.hu/most-erdemes-napkollektorra-gyujteni/" target="_blank"]A Fent olvasható elemzés a Házfórum.hu oldalon jelent meg 2014. május 30-án.[/a]