Általános téma
Általános témájú beszélgetések


Hozzászólás irása

A hozzászólás íráshoz be kell lépned vagy regisztrálnod kell!


2022-06-27 10:22:09
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Szabó Andrea!

Szerintem a proxy beléptetők előrelépést jelentenek a kulcsos beléptetéshez képest, mégis csak a 21. században vagyunk.

Ha minden tulajdonosnakbiztosítják a  proxy beléptetőt (egységesen), akkor ez teljesen elfogadható megoldás. Ilyenkor ki szokták kapcsolni akódos beléptetést is, hasonlóan, mint ahogy Önök is tervezik. Ez valóban nagyobb biztonságot ad a hajléktalanok "ellen".

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-06-23 11:17:59
 • Regisztrált:
  4 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr!

Társasházunknál bejárati ajtó csere történt proxy beléptető rendszerrel. Lakók jelen pillanatban a proxy kulcsokkal és a saját kaputelefon kódjukkal tudnak bejutni az épületbe. A jövőben szeretnénk megszüntetni a kódokat és csak a proxy kulcsok maradnának a bejutáshoz. Kódok megszüntetésére azért lenne szükségünk, hogy a lépcsőházat tisztán tudjuk tartani, mert napi szinten a hajléktalanok után kell takarítani. 

Szeretnénk megtudni, hogy jogilag támadható-e, ha csak proxy kulcsos bejutási lehetősége van a lakónak az épületbe? 

Válaszát előre is köszönjük!

Tisztelettel:

Szabó Andrea

2022-06-08 17:23:35
 • Regisztrált:
  1 éve

 Tisztelt Sólyomné Járóka Mária!

Az Önök problémájára a Thtrv. alábbi része a megoldás:

51. § (5.)  Ha az (1) bekezdés szerinti feladatok ellátása számvizsgáló bizottság vagy a (4) bekezdésben említettek szerint felhatalmazható tulajdonostárs hiánya miatt nem biztosítható, e feladatok ellátásával - a szervezeti-működési szabályzat erről szóló rendelkezése esetén - a számvitelről szóló törvény szerinti könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosult szolgáltató vagy okleveles könyvvizsgálói képesítéssel rendelkező és a számvitelről szóló törvény szerinti nyilvántartásban szereplő (a továbbiakban: regisztrált) személy vagy olyan gazdálkodó szervezet is megbízható, amelynek van ilyen tagja vagy alkalmazottja.

Üdvözlettel:

Tamás Péter

2022-06-07 06:57:04
 • Regisztrált:
  6 éve

Tisztelt Kaplonyi György!

Tisztelt Fórumozók!

Közös képviselő vagyok 14 éve, a társasházak alkalmazottjalént, megbízási szerződés alapján.

Minden évben ellenőrzi a Járási Kormányhivatal, hogy a nyílvántartásba vett társasház kezelők végzik-e még tevékenységüket. Ebben az évben azzal keresett meg az ügyintéző, hogy egy joghézag miatt (NAV vs. kormányrendelet) megbízási szeződés alapján nem végezhető ez a tevékenység, folytatható egyéni vállalkozóként.

Érdeklődöm mi erről a véleménye, ill. a Fórumozók között találkozott-e már valaki ezzel a problémával?

Tisztelettel: Tasnádi Ferenc

2022-06-01 15:32:57
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kollégák!

Itt egy közös képviselő keresés:

Budapest XII. kerületében lévő 12 lakásos társasház keres megbízható külsős közös képviselőt.
A társasház megnyugtató anyagi háttérrel rendelkezik és viszonylag jó állapotban van.
Érdeklődni lehet a 06-309-710-635-ös telefonszámon.

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Marót János

Szeretnék mindenkit értesíteni, hogy 2022. június 20-ig szabadságon vagyok! Mindenkinek jó pihenést, aki a közgyűlési roham után egy kis pihenőre megy!

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-05-26 11:12:50
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Nagy Zsolt!

Az írásos szavazáson belül lehet alkalmazni az elektrónikus szavazás lehetőségét. 

Az online szavazáshoz egy védett, beazonosításokkal működő rendszer kell. Létenek ilyen internetes oldalak, ahol a társasház teljes ügyintézését le lehet bonyolítani a tulajdonosok és a közös képviselő között. Ilyen példáúl a www.kozougyek.hu oldal is. Ott is most dolgozzák ki az oldalon történő szavazás lehetőségét.

Az e-mailes szvazaásnál lehetséges a szavazólapot az ügyfélkapun hitelesíteni és úgy beküldeni aközös képviselő részére.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

 

2022-05-23 15:44:31
 • Regisztrált:
  1 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr!

 

Technikai segítséget szeretnék kérni két kérdés tekintetében.

1., Online szavazást milyen témakörök esetében lehet tartani?

 

2., van-e esetleg bírósági állásfoglalás e kérdésben?

 

Ami fontos, hogy jelenleg a háznak nincs és nem is volt SZMSZ-e. A többség azt szeretné ha nem lenne személyes közgyűlés mert állandóan ölre menő harcok vannak a közgyűléseken is és a ház mindennapi életében is. 

 

Köszönöm válaszát

 

Nagy Zsolt

2022-05-18 13:43:44
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Fórumozók!

Az értesítési rendszerünk nem változott. Ha az Önök e-mai címe változott és azt nem írták át a profilban, vagy véletlenülkiütötték a profilban az e-mail küldésének kérést, akkor történik csak változás.

 

Tisztelt Sólyomné!

Lehet külsős szakember felkérni. A társasházi törvény így fogalmaz.

A gazdasági ellenőrzést segítő személy4 4 Megállapította: 2010. évi CLXXVII. törvény 14. §. Hatályos: 2011. I. 2-től. 51/A. §5 5 Megállapította: 2010. évi CLXXVII. törvény 14. §. Hatályos: 2011. I. 2-től. (1) Ha a közösség éves pénzforgalma meghaladja a húszmillió forintot vagy az alapító okirat szerint külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma meghaladja az ötvenet, a számvizsgáló bizottság, illetőleg az ellenőrzési jogkör gyakorlója (a továbbiakban együtt: számvizsgáló bizottság) feladatellátásának segítésére - a számviteli szabályok szerinti könyvvezetés és beszámoló alapján elkészített éves elszámolás és a következő évi költségvetési javaslat előzetes vizsgálatára és véleményezésére - gazdasági ellenőrzést segítő személyt kell igénybe venni. Gazdasági ellenőrzést segítő személy a számvitelről szóló törvény szerinti könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosult szolgáltató vagy okleveles könyvvizsgálói képesítéssel rendelkező és regisztrált személy lehet. (2) Nem kötelező az (1) bekezdésben említett gazdasági ellenőrzést segítő személy igénybevétele, ha: a) az ellenőrzési feladatok ellátása az 51. § (5) bekezdés alapján biztosított, b) a számvizsgáló bizottság elnöke vagy tagja mérlegképes könyvelői vagy okleveles könyvvizsgálói képesítéssel rendelkező és regisztrált személy, vagy c) a közös képviselő, az intézőbizottság elnöke vagy tagja mérlegképes könyvelői vagy okleveles könyvvizsgálói képesítéssel rendelkező és regisztrált személy, vagy társasház-kezelői vagy ingatlankezelői szakképesítéssel rendelkezik és megfelel az e törvény 52-55. § szerinti feltételeknek. (3) A gazdasági ellenőrzés segítésével olyan gazdálkodó szervezet is megbízható, melynek tagja vagy alkalmazottja rendelkezik az (1) bekezdésben meghatározott szakképesítéssel. A gazdálkodó szervezet megbízásakor a gazdasági ellenőrzést segítő természetes személyt is meg kell nevezni.

Természetesen a törvény további részleteket is tartalmaz.

Gyakorlatilag ez akérdés még nem kiforrott. A 2009-es évről kötelező volt külsős felülvizsgálatot készítettni a nagyobb házaknál. Utána ezta jogszabályt kiherélték, mert aköltségek ellen tiltakoztaka  tulajdonosok. Szerintem hosszú távon mindenképpen megoldást kell találni a probémára.

üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-05-17 09:08:01
 • Regisztrált:
  6 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr!

Egyre kevesebben vállalják a a tulajdonosok a számvizsgálói feledatkört. Ez nemcsak akkor van, így ha kevesen vannak a közgyűlésen, hanem egyébként is. Arról nem is beszélve, hogy a megválasztottak közül is nagyon kevesen ellenőrznek igazán. Úgy emlékszem, hogy talán itt olvastam a fórumon, hogy amennyiben nem vállal senki tisztséget, akkor meg lehet bízni megfelelő végzettségű ellenőrt, akkor is, ha egyébként nincs szükség a társasházi törvény szerinti gazdasági ellenőrzésre.

Megbízhatok külsős szakembert, ha végképp nem jelentkezik senki, vagy nem lesz meg a minimum 3 fő:

Tisztelettel: Sólyomné Járóka Mária

 

2022-05-16 19:14:20
 • Regisztrált:
  11 hónapja

T.Kaplonyi Úr....a jelen fórum technikai működésével van gondom....korábban minden bejegyzéssel kapcsolatban kaptam jelzést,mármint emailt,most kb.8-10 hete semmiféle email nem érkezik,sem másokéról,de még az sem,ha Ön az én kérdésemre válaszolt....rendszeresen olvastam korábban a kérésseket,az Ön válaszait és igen hasznosak voltak....most csak akkor tudom megnézni mi volt az elmult 1-2 hétben,ha rámegyek a weblapra....

Megköszönöm előre is,ha sikerülne a korábbi rendszert helyreállítani.Üdv.K.Lné

2022-05-16 13:22:17
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kollégák!

Az alábbi megkeresését kaptuk:

Tisztelt Elnök Úr!

Telefonos beszélgetésünkre hivatkozva szeretném tájékoztatni Önt, hogy 2021 közepén alakult Dél-Balatoni Szakmai Vizsgaközpont, amely a Siófoki Szakképzési Centrum szakmai szervezete,

22 KEOR-ban (343 szakmában, szakképesítésben) fog vizsgát szervezni egy sikeres akkreditációs folyamatot követően.

Az akkreditációs dokumentumok beadásának feltétele, hogy a vizsgák lebonyolításának tárgyi illetve személyi feltételeit saját, vagy külső segítséggel biztosítsa.

Tájékoztatom, hogy honlapunkon ( http://balatonivizsga.hu/wp-content/uploads/2022/02/PALYAZATI-FELHIVAS-vizsgaztatok-1.1.pdf ) található pályázati felhívásban keresünk olyan

szakembereket, - többek között társasházkezelőket - akik vizsgáztatásban vizsgáztató, vagy szakértői feladatokat vállalnának.

Legnagyobb igyekezetünk ellenére is, nagyon nehéz olyan Társasházkezelő Szakembert találni, aki felsőfokú végzettséggel (bármilyen) és megfelelő szakmai jártasággal egyaránt rendelkezne.

Kérem szíves segítségét 3-4 olyan Társasházkezelő Szakember felkutatásában, akik szívesen részt vennének a jövőbeni vizsgáztatásban.

Szükséges linkek:

Pályázati felhívás

http://balatonivizsga.hu/wp-content/uploads/2022/02/PALYAZATI-FELHIVAS-vizsgaztatok-1.1.pdf

Regisztrációs lap

http://balatonivizsga.hu/wp-content/uploads/2022/02/DBSzV_reglap_Vizsgaztatoi_szakertoi-adatbazis-1.1-20222-02.pdf

1-es melléklet

http://balatonivizsga.hu/wp-content/uploads/2022/05/II_1sz_melleklet_palyazati_felhivashoz_20220513_kitoltheto.xlsx

Szíves segítségét előre is köszönöm:

Ha valaki jelentkezne a feladatra jelentkezhet közvetlenül, vagy nekem ír egy e-mailt a kaplonyi.gy@gmail.com e-mail címre.

Ha közvetlenűl jelentkeznek, akkor is kérnék egy tájékoztatást a jelentkezésről, hog y mi is tudjunk róla, hogy melyik kolléga vállalta  amunkát.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-05-16 11:37:19
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kollégák!

A közös képviselőnek nem kell felelősséget vállalnia az előző közös képviselő dolgaiért.

De! Ha találunk lezáratlan dolgokat eg ytársasház átvétele során, akkor azt kötelesek vagyunk lezárni, helyretenni, mivel a társasházak üzemeltetését folytatólagosan kell biztosítani! A társasház átvétele után az új közös képviselő dolga a feladatok átvétele, és végrehajtása.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-05-16 11:33:05
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Breszkó Katalin!

Ez azt jelenti,hogy nála, az irodában lehet bankkártyával közös költséget fizetni?

Mert ha igen, és ez érkezik egy gyűjtőszámlára, akkor ez érdekes megoldás. Nem feltétlenűl szabálytalan, ismerni kellenne a hozzá tartozó szabályozást, hozzáféréséeket, stb.

Első nem hangzik azért nagyon jó megoldásnak, inkább egyedi esetek kezelésére lehet jó.

Bővebb ismeretek nélkül nehéz megítélni  a helyzetet.

Üdvözletel!

Kaplonyi György

2022-05-06 16:18:24
 • Regisztrált:
  1 hónapja

Tisztelt Kaplonyi Úr!

Véleményét kérem: 

Tulajdonos vagyok egy 56 lakásos társasházban. A közös képviselő a következőképpen vezette be a

a bankkárryás befizetést:  Egy darab terminált vásárolt . A saját nevére nyitott egy bankszámlát és az összes, általa képviselt  társasház bankkártyás befizetése erre a bankszámlára érkezik.

A  befizető tulajdonos részére (minden esetben?) bevételi pénztárbizonylatot állít ki. Így a pénztár egyenlege PAPÍRON nagyságrenddel nagyobb, mint a bankkártyás fizetés bevezetése előtt, de a pénz valójában az ő bankszámláján van. Nem helyezi át a társasház pénztárába.

A bankkártyás befizetés bevezetéséről nem kérdezte meg a tulajdonosokat, a ˝tulajdonok érdekében ˝

önállóan döntött így. Számvizsgálatkor a bankkártyás befizetésekről semmi  iratot/ bizonylatot/ elszámolást nem adott. Véletlenül derült ki az egész, úgy, hogy a terminálhasználati díjat kiszámlázta a társasháznak és bankköltségként lekönyvelte.  

Szerinte az eljárása teljesen tisztességes. 

Ön szerint?

2022-05-04 10:03:51
 • Regisztrált:
  8 éve

Elnézést!

 

Rosszúl írtam!

Az első év 2020, második 2021, kettős könyvelés indul 2022-től

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-05-04 09:41:17
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Gerő Dániel!

A 479/2016-os kormányrendelet így fogalmaz:

Az egyszeres könyvvitelt vezető egyéb szervezet - saját elhatározása alapján - bármelyik üzleti év január 1-jével áttérhet a kettős könyvvitelre. Az egyszeres könyvvitelt vezető egyéb szervezet köteles áttérni a kettős könyvvitel vezetésére - és egyszerűsített éves beszámolót vagy éves beszámolót készíteni - azt az évet követő üzleti év január 1-jével, amikor az egyszerűsített beszámoló készítésére a 8. § (1) bekezdésében rögzített feltételnek két egymást követő üzleti évben már nem felel meg. (4)2 2 Megállapította: 343/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet 22. §. Hatályos: 2020. I. 1-től. 

Mint látható a kormányrendelet, amelyik az alap jogszabályt módosította, hatályos 2020. január 01-től. Ennek megfelelően az első két év 2021, 2022 lesz és 2023-től kell kettős könyvvitel szabályai szerint eljárni, mivel jogszabály nem igazán lehet visszamenőleges hatályú.

 

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-05-04 07:04:36
 • Regisztrált:
  2 éve

Tisztelt Úram!

Egy kb 250 lakásos társasház egyik számvizsgálója vagyok, és egy pici segítséget szeretnék kérni.

A házunk több mint 90 millió forint közösköltséget szed be a lakóktól. (Ez tartalmazza a fütést és a melegvíz előállítását is)

A jelenelgi közös képviselővel arrol vitatkozunk, hogy mikortól kelett volna áttérnünk a kettős könyvitelre.

Tudna nekünk ebben segíteni, mivel a 476/2016 kormányrendelet kicsit ködösen fogalmaz ezügyben.

Közös képviselő szerint 2022.01.01!

Számvizsgálok se egységesek, mert a fele 2018.01.01-et mond a másik fele 2020.01.01-et.

 

Köszönette

Gerő Dániel

2022-05-02 12:32:54
 • Regisztrált:
  11 hónapja

Tisztelt Kaplonyi Úr---Nagyon köszönöm a SOS válaszát,aminek megfelelően ismertettem a 04-28-i Közgyűléssel már a legelején a 2021/2022 évek napirendi megvitatása ELŐTT azt a két alternatívát,amit javasolt. Sajnos az új közös képviselő és a levezető elnök/aki a kkv-t  idehozta/szó szerint a "földbe döngölt"közösen,hogy "maga ne adjon feladatokat" az új képviselőnek.Utóbbi megtoldotta azzal,hogy Ő nem vállal felelősséget az előző képviselő beszámolójáért,ezért nem is akar a 2020/2021 évek számaival sem most a közgyűlésen foglalkozni,de más időpontra se hajlandó arra közgyűlést összehívni.Hiába olvastam fel a "mérlegfolytonosság" kötelezettségét,leintettek azzal,hogy úgyse fogja megtámadni senki a 2021/2022 évi  most elfogadásra kerülő számokat/amiben már előre biztosak voltak!/,emellett semmilyen törvényi ódiuma nincs se az új  kkv-re,se a Tházra,ha nincs 2020/2021 évi közgyűlési határozat,tehát nem akarnak vele foglalkozni és ennyi......."megsemmisítettek".

Én/ a sok évvel ezelőtti IB elnök lelkiismeretességével/ ismét átnéztem a jelenlegit megelőző kkv leadott,de nem megtárgyalt 2020/2021 évi anyagát és amennyit meg tudtam állapítani síma közgazdász végzettségemmel a 2020 évi záróegyenleg "gyanus" .Pl 2020-ra nem sorolta fel a tulajdonosok közös kts befizetéseit,csak a végösszeget közölte. A tartozásokat viszont név szerint felsorolta,de a túlfizetéseket nem.Igy a mérleg áttekinthetetlen volt és megbízhatatlan szerintem.Az új közös képviselő -ahogy mondta- nem hajlandó vállalni a "felelősséget" a megelőző képviselő számaiért,ugyanakkor pontosan  azt a számot tette be 2021 évre nyitóegyenlegnek,amivel az előző kkv a 2020-t zárta,de azt senki nem ellenőrizte át,hogy helyes-e.A tulajdonosok többsége nem értette az egész problémát,a számok nem voltak előttük,nem is igen érdekelte őket,mielőbb túl akartak lenni az egész közgyűlésen,ahogy érzékeltem,így én voltam a "pária",aki akadékoskodik.

Hagyjam az egészet,vagy talán- lelkiismeretes lévén- tehetek-e még valamit a tulajdonosi közösség/amely,most nem igényelte/és a magam érdekében,hogy legalább már a 2022-t tiszta lappal indítsuk?

Elnézést,nem szeretném persze az idejét vég nélkül "rabolni" és előre is köszönöm,ha ideje engedi,mégis ezt még megválaszolja.KLné

 

 

 

2022-05-02 10:02:23
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kollégák!

A 73-as közlönyben jelent meg a teremgarázsok elővásárlási jogával kapcsoltaos "fealdatok", a közös képviselő számára:

A Miniszterelnökséget vezető miniszter 9/2022. (IV. 29.) MvM rendelete az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról szóló 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet módosításáról Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 90.  § (1)  bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a  Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 14.  § (1)  bekezdés 20.  pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról szóló 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet (a továbbiakban: Inyvhr.) 52. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az  ingatlan-nyilvántartás vonatkozásában a  tv. 12.  § b)  pontja szerinti nem lakás céljára szolgáló helyiség az álláshely is.

(1b) E  rendelet alkalmazásában álláshely: az  épület gépjárműtároló helyiségében kialakított, gépjármű elhelyezésére szolgáló terület, amelynek egyik oldala az  álláshelyekhez vezető közlekedési úthoz kapcsolódik, további három oldala a  helyiség padlóján tartós fizikai jelöléssel vagy fallal körülhatárolt. Az  álláshely hossza mozgásukban korlátozottak részére legalább 5,00 méter, szélessége legalább 3,60 méter, egyéb esetben az  álláshely hossza legalább 5,00 méter, szélessége legalább 2,70 méter, azzal, hogy a  közforgalom számára nem megnyitott gépjárműtárolóban az álláshelyek legfeljebb 30%-ának a hossza 4,10 méterre és szélessége 2,20 méterre csökkenthető. A méretek a tartós fizikai jelölés tengelyétől számítandók.”

2. § (1) Az Inyvhr. 65. § (3g) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3g) Épület fő rendeltetési jellegének és lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség rendeltetésmódjának, továbbá a  lakások vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségek számának építésügyi hatóság, örökségvédelmi hatóság vagy a  rendeltetésmódosítási hatóság eljárásához nem kötött megváltoztatását a  települési önkormányzat rendeltetést és rendeltetésiegység-számot igazoló hatósági bizonyítványa alapján lehet az ingatlannyilvántartásban átvezetni.”

(2) Az Inyvhr. 65. §-a a következő (3j) bekezdéssel egészül ki: „(3j) A  társasház gépjárműtároló helyiségében kialakított álláshely egyéb önálló ingatlanként történő nyilvántartásba vételéhez – a (3g) bekezdéstől eltérően – elegendő, ha az épületben lévő gépjárműtároló helyiség megléte igazolt.”

3. § (1) Az Inyvhr. 75. §-a a következő (3a) és (3b) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Az  (1)–(3)  bekezdésben foglaltaktól eltérően, ha az  elővásárlási joggal érintett ingatlan társasházi vagy szövetkezeti házi tulajdoni különlapon van nyilvántartva, és rendeltetésmódként garázs megnevezés is fel van tüntetve, tértivevény vagy átvételi elismervény helyett elfogadható, társasház esetében a  közös képviselő vagy az  intézőbizottság elnöke, szövetkezeti háznál a  szövetkezet képviseletére jogosult személy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozata arról, hogy a vételi ajánlatot az ajánlati kötöttség időtartamára a társasház vagy szövetkezeti ház közös használatú helyiségében figyelemfelkeltő módon kifüggesztette. (3b) A  (3a)  bekezdés szerinti nyilatkozathoz mellékelni kell a  kifüggesztett vételi ajánlatnak a  kifüggesztés napját, a  levétel napját, valamint a  nyilatkozatot tevő közös képviselő, intézőbizottság elnöke vagy a  szövetkezet képviseletére jogosult személy aláírását tartalmazó eredeti példányát.”

(2) Az Inyvhr. 75. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(4) A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi tv.) alapján földnek minősülő ingatlan szerzése esetében, ha a) a szerzés a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyásához kötött, vagy b) a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyásához nem kötött szerzés esetén, ba) a kérelmező a szerződésnek az elővásárlásra jogosultakkal hirdetményi úton történő közlését igazoló, a jegyző által az eladó részére – az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása érdekében az adásvételi és a haszonbérleti szerződés hirdetményi úton történő közlésére vonatkozó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet szerint – megküldött jognyilatkozatokat és iratjegyzéket csatolja, vagy bb) a Földforgalmi tv. 20.  § b)  pontja szerinti jogügylet eredményeként az  érintett ingatlan egyetlen személy tulajdonába kerül az (1)–(3a) bekezdésben foglaltakat nem lehet alkalmazni.”

(3) Az Inyvhr. 75. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki: „(5) Az (1)–(3a) bekezdésben, valamint a (4) bekezdés b) pont ba) alpontjában meghatározott iratok csatolása esetén – ha a  tulajdonjog-bejegyzés jogszabályban meghatározott egyéb feltételei fennállnak – az  ingatlanügyi hatóság annak a  személynek a  tulajdonjogát jegyzi be az  ingatlan-nyilvántartásba, akinek a  nevére az  eladó a  bejegyzési

 

Én úgy gondolom, ha ránk tolják a kiértesítést, akkor ezért külön díjat kérhetünk el az eladótól, mivel helyette végezzük el a maunkát.

 

Üdvözlettel!

 

Kaplonyi György

2022-04-25 13:14:05
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kotnyek Lajosné!

Az éves beszámolóknak folytonosaknak kell lenniük, ez az jelenti, hogy csak elfogadott beszámolót követjet egy másik beszámoló.

Tehát az elmaradt beszámolót és tervet kell először elfogadni és azt követően a mostanit.

Ha jól értem ennek anyaga már korábban kiküldésre került, csak a közgyűlést hiusította meg az SZVB. Az új közös képviselőne kellett volna megtartani azt a közgyűlést. Nem tudom milyen mértékben volt ebben akadályoztatva a váltás miatt. H amár csak három napjuk van a közgyűlésig, akkor azt javalom vitassák meg a beszámolót és azzal akiegészítéssel fogadják el, hogy csak akkor lép életben az elfogadás, ha elfogadásra kerül a korábbi beszámoló és az ottani záró adatok eggyeznek a nyitó adatokkal.

A másik lehetőség, hogy megvitatják a beszámolót és egy következő közgyűlésen fogadják el akét beszámolót együtt.

Üdvözlettel!

KaplonyI György

 

2022-04-25 12:18:30
 • Regisztrált:
  11 hónapja

T.Kaplonyi Úr....előre elnézést,hogy SOS kérem a válaszát,de a közgyűlés 3 nap mulva lesz és nem tudtam előbb jelentkezni .Előzmény röviden:

Tudomásom szerint a Kormány 289/2021(V.31.)rendelete előírta az 502/2020(XI.26.)Korm rendelet módosítását,mely szerint a R.11§-a helyébe lép a 11.§ (1) bek. lép,hogy a társasház közgyűlést tarthat. A (2) bek tartalmazza,hogy "Az éves elszámolásról és a következő évi költségvetésről..........nem született döntés,akkor e tárgykörökben 2021 október 15 napjáig kell a közgyűlésnek döntenie". Esetünk konkréten:

Az akkori közös képviselő formailag szabályosan 2021-09-02-ra hívta össze a 2020 beszámoló és a 2021 költségvetésről szóló közgyűlést.Részletes anyagot készített,a közgyűlés időpontjában és helyén megjelent.Az akkori SZVB körlevelet írt a tulajdonosoknak,hogy senki ne menjen el,mivel ők is meghirdettek egy közgyűlést 2021-09-09-re,amikor a közgyűlés leváltotta az akkori kkv-t és újat választott,a jelenlegit.

A most, 2021-9-09 óta regnáló kkv  2022-04-28-ra hívta össze az első közgyűlést,DE a még 2021-09-02-án elmaradt 2020/2021 évi közgyűlési anyagot NEM tette az első napirendi pontra,csak a 2021/2022-re küldött anyagot.Kérdésem,hogy
az Ön széleskörű tájékozottsága és nagy gyakorlata birtokában mi a véleménye,hogy a jelenlegi közös képviselőnekLEGALÁBB UTÓLAG meg kell-e tartania  az elmaradt 2020/2021 évi közgyűlést,mivel 2021-09-09 től már meg volt választva és a hivatkozott Kormányhatározat 2021-10-15-i határidőt írt elő a társasházaknak? Jelenleg tehát  mulasztásban vagyunk,mert a Tházunknak NINCS a 2020/2021 évek tényeire semmiféle közgyűlési döntése,határozata.A tulajdonosok nem tudják,hogy az akkori beszámoló jó-e,vagy sem? Ezt nagy bajnak érzem,hiszen a 2021/2022 év most megküldött és 3 nap mulva tárgyalásra kitűzött anyagában az új képviselő -a tulajdonosok által nem tárgyalt és jóváhagyott -2020/2021 évi számokkal dolgozott ,mechanikusan átvéve az előző közös képviselő záró számait.

NAGYON SZÉPEN MEGKÖSZÖNÖM ELŐRE IS,ha kérdésemre SOS válaszol,hogy -bár mint laikus-a közgyűlésen szakmaillag helyes véleményt ismertessek.Bár Ön is közös képviselő és egyetlen kollégájának sem kívánna plusz munkát,bízom korrekt,semleges,szakmailag nem megkérdőjelezhető véleményében.Köszönettel.K.Lné

 

 

 

2022-04-13 10:00:17
 • Regisztrált:
  8 éve

 

Tisztelt Kollégák!

Ha valakit érdekel, én nem ismerem a céget, az MTOSZSZ e.mail címére jött az anyag.

 

Tisztelt Társasházkezelő!

Gáspár István Debreceni egyéni vállalkozó vagyok, panelépületek szellőzőrendszerének tisztításával foglalkozok immár 15 éve.

2022-ben is állok társasházak rendelkezésére, áraim továbbra is változatlanok.

Az egyéni vállalkozásom KATÁS kisadózó, így az általam kibocsátott számlának nincs áfa vonzata.

Vállalási árak:

4 emeletes: 10.000.-Ft/Cső
10 emeletes: 15.000.-Ft/Cső
Elvégzendő feladatok:
-          Kamerás állapotfelmérés. 
-          Forgókefés száraz gépi tisztítás elszívással.
-          A felvétel rögzítése DVD formátumban, az elvégzett tisztítás végeredményéről.
-          Írásos jegyzőkönyv készítése  az elvégzett munkáról.
-          OTSZ  54/2014. (XII.5.) BM rendelet 196 § (5) bekezdése szerint.
Az áraim tájékoztató jellegűek, konkrét árajánlatot csak helyszíni felmérés után adok.

Tisztelettel:

Gáspár István

Mobil: 06 20 251 1055
e-mail: hsm1kft@gmail.com

2022-04-04 14:35:34
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kollégák!

Az alábbi megkeresést kaptuk! Kérem nézzék át!

 

A Kleopátra Ház Társasház pályázati felhívása

Társasházunk új közös képviselőt keres, a társasház közös képviseletének, társasházkezelésének és üzemeltetésének ellátására.

A társasház: 1133 Budapest XIII. kerület Kárpát utca 9. szám alatti társasház, adószáma: 26884277-1-41, HRSZ: 25471/1. 460 albetétet (lakást, tárolót, üzlethelyiségeket, kertet, valamint 400 gépkocsi beállót foglal magában, mindösszesen 6 lépcsőházban. A TH természetben Budapest, XIII. ker. Kárpát - Gogol - Pannónia - Ipoly utca által határolt területen helyezkedik el.

 A társasház a 2022. március 8-i közgyűlésen született döntésének megfelelően a jelenlegi közös képviselőt visszahívta megbízásából, és felkérte a Számvizsgáló Bizottságot új közös képviselői pályázat kiírására, a beérkező pályázatok előminősítésére. A jelentkezők közül az SZB előminősítése szerint a legkedvezőbb ajánlatokat adó pályázó személyes meghallgatására is sor kerül. Ezt követően felkérjük a TH Közgyűlésén a bemutatkozásra.

A közösségünk elvárásai az új közös képviselővel, valamint a pályázat tartalmával kapcsolatban a következők:

 • Ajánlattevő adatai (Pl.: cégjegyzékszáma, adószáma, iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány másolatának csatolása, 10 éves gyakorlat igazolása, legalább 300 albetétes lakópark jellegű társasház kezelésének igazolása, 30 napnál nem régebbi nullás NAV igazolás, stb.),
 • Kleopátra Ház TH kezelési, üzemeltetési terv, igényes és költséghatékony menedzselés (takarítás, hulladékkezelés, kertgondozás, portaszolgálat állandó személyzettel, stb.)
 • Nagyjavítások ütemezése, a költségfedezet biztosításának forrásai (liftek, kazánok, hűtőberendezések, stb.)
 • A Kleopátra Ház TH műszaki állapotának megismerése, a dokumentáció SZB elé, azt követően közgyűlés elé terjesztése.
 • Energetikai megtakarítások lehetőségeinek vizsgálata (napelemek, kollektorok - a tetőszigeteléssel összehangolva)
 • A Közös képviselő jelenlétének időszakai, Kk iroda működtetése (napok, órától – óráig, fogadó óra napja órától - óráig),
 • Közösképviselői jogosultságot igazoló OKJ Bizonyítvány fénymásolatának csatolása, száma, melyik Kormányhivatalnál regisztrálták?
 • Munkatársai rövid bemutatása, végzettségük, képzettségük, gyakorlati idejük igazolása, (az általuk elvégzendő feladatok megjelölése),
 • Referenciák csatolása, (pontos cím szerinti felsorolása),
 • Felelősségbiztosításának bemutatása, 50 millió összegre szóló igazolása,
 • Adjon tájékoztatást arról, hogy hasonló létszámú tulajdonossal rendelkező TH-ban hogyan szervezi a közgyűléseket? (regisztráció, mandátumok ellenőrzése, jegyzőkönyv készítése, stb.)

A Közösképviseleti díj tartalmának, összegének részletes meghatározása.

Kérjük, nyilatkozzon, hogy mely társasházaknál lát el, és mióta Közösképviselői, üzemeltetői feladatokat! Ha igen, nyilatkozzon arról, hogy a Társasházunknál milyen módon tudja biztosítani a folyamatos, biztonságos házüzemeltetést az eddigi feladatai mellett.

Adjon tájékoztatást arról, hogy rendelkezik-e integrált informatikai rendszerrel, vagy annak működtetésével. Adjon tájékoztatást a könyvelési tevékenység végzéséről, az eddigi TH kezelése(i) során készített kimutatások típusairól, az alkalmazott szoftvereiről.

 

Mutassa be, hogy van-e tapasztalata társasházak pályázat általi felújításában, korszerűsítésében, akár országos, akár önkormányzati szintű pályázat vonatkozásában. Amennyiben igen, kérjük a címet, pályázat típusát, - összegét, kezdési és befejezési dátumát megjelölni.

A pályázat egyfordulós, a beérkező ajánlatokat az SZB értékeli a TH Közgyűlése a Közösképviselő határozatlan időtartamra történő megválasztásáról a tulajdonostársak a – várhatóan 30 napon belül összehívott rendkívüli közgyűlésen döntenek.

Kleopátra Ház TH közgyűlése döntése értelmében nem kívánunk szerződést kötni, olyan céggel, személlyel, aki a leváltott közös képviselővel bármilyen jogviszonyban volt/van (pl.: alkalmazott, alvállalkozó, szolgáltató, rokon, családtag, megrendelő, stb.)

Ajánlatát, jelentkezését várjuk Dr. Szeltner Gábor ügyvéd, következő e-mail címére: szeltner@hosg.hu  

A tárgy mezőbe kérjük a „Pályázat a Kleopátra TH Közös Képviseletére” szöveget szíveskedjen írni.

A pályázathoz szükséges alapadatok beszerzéséhez a pályázat kiírója segítséget nyújt.

További tájékozódással kapcsolatos igényét markus.imre1954@gmail.com címen jelezheti, Dr. Márkus Imre SZB elnöknek.

Ajánlattételi határidő: 2022. április 30.

Tisztelettel:    …………………………..

Dr. Márkus Imre Számvizsgáló Bizottság Elnöke

2022-03-21 09:28:32
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Felhasználók!

Valamilyen technikai hiba miatt több februári bejegyzés csak most jelent meg. Elnézést érte.

Így csak most tudtam aktiválni őket. Kérem nézzék meg a korábbi bejegyzéseket is.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-03-21 09:22:34
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt SZVB!

Ha a közös képviselő (jegyzőkönyvvezető) nem készítette el a jegyzőkönyvet, akkor  a hitelesítők is elkészíthetik és kiadhatják. Nme lesz igazán jó megoldás, de több a semminél. A jegyzőkönyvhöz mindenképpen írják oda, hogy miért léptek így, mi volt az oka az ilyen módon készített jegyzőkönyvnek.

Üdvözlettel!

kaplonyi György

2022-03-21 09:20:03
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Sólyomné!

 

A közgyűlés akár bizottságokat hozhat létre egy feladat elvégzéséhez, vagy az SZVB-t is megbízhatja egyedi feladatokkal.

A közgyűlés a társasház legmagasabb fóruma, döntései csak bírságon támadhatók meg.

Manapság ilyen döntésnak azért van értelme, mert az árajánlatok csak néhány napig érvényesek a gyorsan változó árak miatt. Ha az ajánlatokat közgyűlés elé viszik, akkor az árajánlatok elvesztik aktualitásukat, vagy eleve túlárazottak lesznek az idő és árkockázat miatt. Ilyenkor  a döntést érdemes kiegészíteni, azzal, hogy a közgyűlés egy költségvetési keretet határoz meg a kivitelezésre, biztosítékként, hogy elvárható szinten maradjanak  aköltségek.

Napi gyakorlatunk, hogy az anyga árra már 20% tartalékot képezünk, mert e nélkül nem lehet a költségvetésen belül megmaradni.

 

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-03-04 11:26:03
 • Regisztrált:
  7 éve

Kedves Olasz Judit!

Egyetértve Kaplonyi úr válaszával csak annyi kiegészítést még: valószínűleg értesült róla, hogy a veszélyhelyzetre hozott korábbi korlátozásokat tegnap feloldották, ebben az esetben már nem követelmény, nem kérhető a védettségi igazolvány bemutatása, és a maszk is már csak a kórházakban, az idősotthonokban kötelező viselni.

Célszerű lenne a közgyűlési meghívókat - a bp-i helyszínre való tekintettel és a vidéki tulajdonostársakra gondolva - nem csak 8 nappal hamarabb, hanem még korábban kiküldeni.

Üdvözlettel,

Pozsgay Ferenc kképv

2022-03-03 13:25:42
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Olasz Judit!

Lehet teremben is tartani a közgyűlést, az iskolák is adnak termet, csak a maszka használata kötelező.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-02-25 16:50:32
 • Regisztrált:
  3 éve

Tisztelt Kaplonyi úr!

175 lakásos tárasház közgyűlését szervezzük.  Balaton melletti társasüdülőről van só, de Budapesten szeretnének közgyűlést tartani, mivel sok tulajdonos Budapesti.

Helyszín keresése során mindenhol követelmény a védettségi igazolvány. Ezért jutott az eszembe, hogy nem diszkriminativ ez az eljárás a társasház szempontjából?

A közgyűlésen joga van részt venni mindenkinek, de mivel csak a szabadban lehetne ezt minden tulajdonos részére biztosítani - az időjárás azonban ezt nem engedi, mivel mrácius első felében tervezi a közgyűlés összehívását az Intéző Bizottság. 

Így viszont valószínűleg több tulajdonos ezen jogát a helyszín miatt korlátozzák.

MI az eljárás ebben az esetben? 

Segíteni ezt kideríteni?

Köszönettel: Olasz Judit 

 • Regisztrált:
  4 éve

Kedves Kplonyi Úr !

 

Köszönjük válaszát !

Valószínű félreértettük egymást, mert mi a legrövidebb jegyzőkönyvet is elfogadnánk, ha a  kétutolsó  közgyűlésről ír volna valami rövid jkv-et a közös képviselő !

Nem az a baj, hogy rövid a jegyezőköny, hanem hogy egyáltalán nincs jegyzőköny, mert sem a tavalyi, sem az idei kozgyűlésről se rövid, se hosszú jegyzőkönyvet nem készített !

Szabályosan összehívott, érvényesen megtartott, határozatképes  közgyűlések voltak ! Bár jegyzőkönyvvel bizonyítani nem tudjuk, mert egyiket sem készítette el a közös képviselő .

A kérdésünk változatlan :

ilyenkor mi a törvény szerint kövtendő helyes eljárás ? Hogyan lehet elérni, hogy a két jegyzőkönyvet - bármilyen rövis is -  közzé tegye a közös képviselő ?!

Talán már így letisztult a kérdés,

várjuk Válaszát , üdvözlettel :

Számvizsgáló Bizottság

2022-02-25 09:20:32
 • Regisztrált:
  6 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr!

A társasház felújítana. Arról döntöttek, hogy a közös képviselő kérjen be árajánlatokat. Hitelfelvétel nélkül megvalósítható a felújítás, ezért döntöttek még arról is, hogy a legkedvezőbb árajanlatot a Számvizsgáló bizottság tagjai választhatják ki, nem szükséges újabb közgyűlés összehívása.

Lehet ilyen döntés? Azt tudom, hogy alapesetben a Számvizsgálóknak vizsgálódniuk kell "csak", de lehetne akár három olyan tulajdonos is akiben megbíznak...

Tisztelettel: Sólyomné Járóka Mária

2022-02-24 11:23:52
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Fórumozó!

A közgyűlési jegyzőkönyvnél nem a több órás megbeszélést kell rögzíteni, hanem a közgyűlési határozatot.

Szerintem ha csak a határozatok alapján készítik a jegyzőkönyvet az nem lesz törvénytelen, de ha a vitát is rögzíteni akarják (gondolom most ez történik) akkor soha nem lesz jegyzőkönyvük.

A társasházi törvény így fogalmaz:

39. § (1) A közgyűlésről jegyzőkönyvet kell felvenni, amelynek tartalmaznia kell különösen:

a) a közgyűlést levezető elnök, a jegyzőkönyvvezető és a jegyzőkönyv hitelesítésére megválasztott két tulajdonostárs nevét;

b) azt, hogy a megjelent tulajdonostársak nevét, tulajdoni hányadát, továbbá a távol lévő tulajdonostárs által meghatalmazott személy nevét a jegyzőkönyvhöz mellékelt jelenléti ív tartalmazza;

c) a közgyűlés határozatképességének megállapítását;

d) a tárgyalt napirendek összefoglalását;

e) a közgyűlés által meghozott határozatokat szó szerint és a szavazás eredményére vonatkozó adatokat.

Ha ebben a körben maradnak és a napirendi pontok összefoglalását úgy fogalmazzák meg, hogy: A krédést  aközgyűlés megvitatta, hosszasan tárgyalták, majjd ......... szavazattal így és így döntöttek (a döntés szó szerint, pontosan), akkor eredméyesek lehetnek.

 

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

 

 • Regisztrált:
  4 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr !

Kedves fórumozók  !

Arra szeretnék választ kapni, hogy hogyan tudjuk elérni, hogy a közös képviselő ( jegyzőkönyvveztő és levezető volt ) a szeptember 24-én és febr.2-án megtartott több órás közgyűlésekről jegyzőkönyvét készítse ?

A fő téma a 2020-as év beszámolójelentés elfogadása volt, melyet mindkét közgyűlésen egyhangúal elutasítottak a tulajdonosok, annak valótlan adattartalma miatt!

Hogy lehet elérni, hogya kgy-en alhangzottakról  elkészítse a jkv-et ! Fontos lenne azért is, mert a febr. 2-i kgy-en Sz.B.-is választottunk, akiknek másodhelyi banki aláírési jogot adott a kgy., de jegyzőkönyv híján nem lehet a bankban érvényre juttatni !!! Nagy baj - addig  egyedüli aláíró ! Ezen a kgy-el le is váltottuk, de se jkv. se elfogadott 2020-as, 2021-es beszámolójelentés nincsen

Így a megkeresett közös képviselők el sem vállalják a házunkat !

Mit tehetünk ?!

Hattyú u. 16. Sz.B.

2022-02-23 11:56:42
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Tóth Csaba!

Ez csak a 2021 május 31-e előtti kezdeményezésekre vonatkozott, ezeket már rég meg kellett tartani. 

2021. június 01-től a társasházi törvény szerint működnek a társasházak.

Üdvözlettel!

 

Kaplonyi György

2022-02-22 13:11:53
 • Regisztrált:
  4 hónapja

Tisztelt Kaplonyi Úr, kedves fórumozók!

 

A jogszabályi értelmezésekben elvesztem, a vészhelyzet jelenleg 2022.06.01-ig tart, a külön rendeltek ismételten hatályosak. Jól értelmezem, hogy lakógyűlés nem tartható?

502/2020. (XI. 16.) Korm. rendelet 11. § (1) A társasház közgyűlést tarthat.

Ha nem tartható, akkor: 

39. § (3) Ha társasház esetében a közgyűlési döntés írásbeli szavazással történő meghozatalát a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak 2021. május 31. napján vagy azt megelőzően e rendeletnek a 2021. május 31-én hatályos rendezései alkalmazásával kérték, az írásbeli szavazást és eredményének közlését e rendeletnek a 2021. május 31. napján hatályos rendelkezései szerint kell lefolytatni. 

Lehet 2022-ben is fentiek alapján akár írásban is?

Megtisztelő válaszát köszönöm.

2022-02-15 14:54:42
 • Regisztrált:
  4 hónapja

Tisztelt Kaplonyi Úr!

Haszonélvezőként élek egy társasházi lakásban. Érdeklődnék, hogy a közösköltséget nekem vagy a tulajdonosnak kell-e fizetni. A tulajdonost nem érdekli a lakás, én jelentős felújításokat végeztem  már. A lakásra folyamatosan költeni kell, mert egy 43 éves tömblakás.

Kérdeztem a közösképviselőt, szerinte nekem kell mindent fizetni. Van olyan tétel amit jogosnak tartok, takarítás, világítás, szemétszállítás.

 De pl. a felujítási alapot ami 5000 ft most ( nyáron emelés lesz) azt miért én fizessem. A tulajdonos még a közüzemi számlák átiratásával sem foglalkozott, édesanyám halála után a testvérem nevére lettek kötve.

 Az én nevemen egy tv  internet előfizetés van.

Megnéztem az alapító okiratot, az még aláiratva sincs, se dátum, 20-30 éve meghalt  lakók vannak beleírva. Kértem a szvszt-t, azt meg nem talalaják. A közgyülésekre elmentünk, meghatalmazást nem kértek, nem is tudom érvényes volt-e így közgyülés. A közgyüéseken általában 3-4 fő van jelen mert sok az albérlő, meg a haszonélvező.

 

Köszönöm válaszát!

 

2022-02-14 10:12:28
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisdztelt Németh Bianka!

Kérem küldje meg az ellenőrzési tervet az mtoszsz@gmail.com címre.

Önök visszamenőlegesen azt néznek amit akarnak. A közös költség öt évre visszamenőlegesen követelhető. 

Akkor szokott probléma lenni a közös képviselő és sz STVB között, ha az SZVB feladatokat talál ki aközös képviselő részére (kimutatások, nyilvántartások stb.), Önöknek a társasház anyagaiból kell dolgozniuk és ha plusz kimutatásokat akarnak, azt akkor Önöknek kell elkészíteniük, saját részükre.

Azaz az SZVB a társasház anyagaiból dolgozik és nem Ő találja ki, hohy milyen kimutatásokat szeretne.

Az SZVB havonta ellenőrzi a társasház anyagait, ha sűrübben szeretné, azt külön egyeztetni kell, de nem igazán szokott értelme lenni a sűrübb egyeztetéseknek.

Az én időm is igen foglalt, ezért nagyon nem szeretem,ha csak "beszélgetésre" találkozunk asz SZVB-velm mivel Ő nyugdíjas és ráér.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-02-13 13:20:42
 • Regisztrált:
  1 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr !

          Kérem sziveskedjen válaszolni, tanácsot adni a SZVB problémáira.

            Mi készítettünk ellenőrzési tervet - hogy elkerüljük a  k.képviselő elzárkózását az aktuális ellernőrzés elől.

Sajnos Én fogom össze a bizottságot, így a tagokkal történő előzetes egyeztetés után a k.képviselőnek átküldött tervre - személyszerint

nekem esve közölte, hogy ne játszadozzam vele, váltassam le Őt közgyűlésen ha nem vagyok megelégedve tevékenységével.  Megtárgyalta több

közös képviselővel, hogy mi/én havonta ellenőrizni akarunk, ilyen másoknál nem fordul elő.  Leszögezte: Félévente elllenőrizhetünk !

      Sajnos szükségesnek látjuk a havi ellenőrizéseket, mert  a korábbi képviselő  /akivel a jelenlegi jó viszonyt ápol/   és a mellette

működő szvb  ellenőrzéseinek hiánya miatt  több mint  1 mFt be nem szedett bérleti díj és félmillió forint  közös költség, valamint 

LTP kötés  2017. évi elmulasztása miatt  többszázezer forintos bevételtől esett el a 12 lakásos  társasházunk.

- Még 2019-ben a  közgyűlés megállapította a volt képviselő felelősségét a  gondatlan gazdakénti tevékenységéből

eredő kárért, de  a jelenlegi képviselő  közgyűlésen kijelentette, hogy nem vállalja a hivatalos eljárást elllene !

          Sőt  3-4 hónap múlva Ő prezentálta a könyvelést, illetve a 2019. évi elszámolást.  

- Társasházunknak évek óta 1-2 mFt körüli tartaléka volt,    - az elmúlt 2 évben zárásakor az egyenleg 170.000.- Ft körüli

összegre csökkent. 

  -    2020, évben  - annak ellenére, hogy megválasztásakor kijelentette:   készpénzzel nem,  kizárólag banki

átutalással fog teljesíteni  -   befogadott készpénzes számlákat  és a tssház számlájáról saját számlájára utalt 

közel azonos összegeket -  majd készpénzben fizetett !     

-  Aláírónak  két tulajdonost javasolt  - akikre mi úgy gondoltunk megválasztásukkor, mint jkv-i hitelesítőkre,   

de később kiderült, hogy banki aláírókat választottunk meg. Az SZVB a kiadásokat, csak az ellenőrzések alapján láthatja.

  -   Élni szeretnénk a tht. biztosította jogunkkal   - nem túlbuzgóságból, hanem a tulajdonosok  /magunkat is beleértve/ 

érdekeinek figyelemmel kisérésével   -    a havi ellenőrzések tartásával.

  -    Sajnos a következő évi  költségvetéseknél  nem számol a jelentős kintlévő összeggel. /Nem láttunk, olyan ki-

mutatást, adatot, hogy mi folyt be a tartozóktól  névszerint és  ki mennyivel tartozik év zárásakor./

       Tehát ami évközben befolyik nem láthatjuk csak év végén egyösszegben ? -  /vagy véleménye szerint félévkor/ 

esetleg azt, hogy már el van költve ?

- A skrupulusaira nem reagáltam, nem tartozik a Szvb-ra,  annak feladata a tulajdonosok érdekeinek szem előtt tartása.

       Nagyon  fontos kérdésünk:   visszamenőleg  hány év egyenlegét  a névszerinti tartozásokkal  tekinthetjük meg

az ellenőrzés alkalmávall ?      Előre is köszönjük szíves válaszát      -       Üdvözlettel   Blanka

2022-02-09 18:41:03
 • Regisztrált:
  1 éve

Tisztelt Hozzászólók!

Egyetértve azzal, hogy a "túlbuzgó" SZVB tagok ellehetetleníthetik a normális működést, de...

(magam is voltam SZVB tag/elnök)

De mi van abban az esetben, ha az ugyanúgy "túlbuzgó" lakók leváltják, megszűntetik az SZVB-t (mondván nincsen rá szükség), abból a célból, hogy a saját kényük-kedvük szerint - kihasználva a közös képviselő gyengeségét, határozatlanságát, sajnos a hozzá nem értését - a saját érdekeiket szem előtt tartva (még a gyanútlan lakótársakat törvénytelenségekben is belerángatva) diktálni kezdenek...

Ez sem kisebb konfliktust, veszélyt szül - sajnos éppen ezt tapasztalom.

Mi lehet a jó megoldás? (mindenképpen valamiféle kompromisszum, ami a mai világban nagyon nehéz...)

Üdv.:

Egy lakó

 

 

 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr!

Rendszeresen találnak meg azzal a házaknál, hogy három ajánlat közül szeretnének választani, mert az a törbvényi előírás. Én ilyenről nem tudok. 
A jelenség viszont az, hogy nemkönnyű korrekt ajánlatot beszerezni, így felesleges munkát adnak a közös képviselőnek, aki örül, ha egy-kettő tényleg elfogadható és jó ajánlatot beszerez.

Az SZVB néha kötözködik, számukra is felelősséggel jár a munkájuk végzése. A törvény elő írja, hogy választaniuk kell elnököt, stb. Van-e olyan kötelezettségük, hogy a megbeszéléseikre meghívják a közös képviselőt, vagy tájékoztassák Őt a történtekről, vagy csak a tulajdonosok felé kell beszámolniuk?
A legutóbbi történés, évek óta nem üléseztek, most egyszer igen, és kitalltak néhány támadást a közös képviselet felé, ezzel megakasztva a működő folyamatokat. Mindenből három ajánlatot kérnek, a jegyzőhöz írtak levelet, hogy a közgyűlést nem lehetett volna udvaron megtartani, a lakók részére a faliújságon "tájékoztatást" tettek ki az általuk rossznak vélt dolgokról, ahelyett, hogy megkérdeztek volna engem és megkapták volna a korrekt információkat, stb. 

Kíváncsi volnék az Ön gondolataira ezzel kapcsolatosan.
Köszönöm!

2022-02-07 14:16:43
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kaplonyi úr!

Több házban felvetették, hogy miért nem tartunk online közgyűléseket, azon több tulajdonos részt venne.

Úgy tudom, az SzMSz-ben kellene rögzíteni ennek feltételeit, de nem tudom, hogy pontosan milyen feltételeknek kellene megfelelni. Tud erről tájékoztatást adni?

Üdvözlettel: KNKrisztina

2022-02-07 09:55:27
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Olaz Judit!

Az SZVB nem köteles munkarendet készíteni, de készíthet. A közgyűlésnek ezte nem kell elfogadnia.

Az SZVB minden tellenőrizhet, visszamenőlegesen, lakókra lebontva. 

DE! Nem adhat utasításokat aközös képviselőnek, nem kell részükre plusz kimutatásokat készíteni (készítsenek maguknak), nem mondhatják meg, hogy a közös képviselő milyen anyagot küldjön meg atulajdonosok részére, csak a közös képviselő anyagát véleményezhetik.

Sok gonsódot okoznak a túlbuzgó SZVB-k, nehéz velük együtt dolgozni, rengeteg türelem kell hozzájuk.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-02-05 19:14:43
 • Regisztrált:
  3 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr!

Társasház számvizsgáló bizottság ellenőrzési tevékenységével kapcsolatban lenne kérdésem:

- előírás-e , hogy a számvizsgáló bizottság megalakulása után munkájának elvégzésére munkarendet alakítson ki, és ezt a munkarendet a közgyűléssel ismertesse?

- az újonnan megalakult számvizsgáló bizottságnak az ellenőrzési tevékenysége attól a naptól kezdődik, amikor megválasztották, de visszamenőleges vizsgálatot úgy tudom, hogy nem végezhet, ha a közgyűlés erre nem adott megbízást - ezt jól tudom?

- a számvizsgáló bizottság ellenőrzése során jogosult-e a tulajdonosokkal történő részletes elszámolás ellenőrzésére, vagy csak arra, hogy a közgyűlési határozatoknak megfelelő előírások megtörténtek-e, a befizetések után maradó hátralék rendezésére a közös képviselő milyen intézkedéseket tett?

Előre is köszönöm válaszát:

Olasz Judit

 

2022-02-01 09:08:26
 • Regisztrált:
  4 éve

Rák Lászlónak rövid válasz XIII. ker. üzlettel kapcsolatos felvetésére.

Amenniyben az önkorményzattól bérli a helyislget az önkorményzat előírja,hogy rendelkeznie kell szerződéssel az FKF-vel.

Ha mástól bérli akkor a tulajdonos a felelős.

Igazából ez akkor játszik nagy szerepet, ha olyan tevékenyésget végez ami nagyobb hulladék mennyiséggel jár.( vendéglátó egység, kocsma stb.)

A Társasház tárolójába akkor helyezhető el szemét ha erről rendelkezik valamilyen formában hozzájárulással. 

- külön fizet plusz díjat

- bent tartja a tárpló edényét a TH. területén- de ehhez is hozzá kell járulni a TH.-nak.

Javasolni tudom a megoldásra az FKF zrt-nél kapható sárga zsákot amit megvásárol az üzlet tuladjonosa majd szemét szállításinapokon kirat.

Remélem tudtam segíteni.

 

Köszönettel:

 

Spinnerné Takács Erika

 

2022-01-31 21:22:06
 • Regisztrált:
  7 éve

Tisztelt Rák László Úr!

Egy  XIII. Kerületben lévő társasház utcai üzlet tulajdonosnak kell e rendelkeznie kommunális szemétgyűjtő edénnyel? Én próbátam tisztázni ezt a kérdést. Nem lesz könnyű tisztázni. Leginkább a BKM Nonprofit Zrt. Közterületfentartási Divízija - korábban FKF Zrt. - az illetékes a válaszra. Továbbá irányadó a Fővárosi Közgyűlés 

Budapest Főváros Közgyűlésének 48/1994. (VIII. 1.) sz. önkormányzati rendelete

a főváros köztisztaságáról.

Ha társasházban, lakásszövetkezeti épületben van, akkor a közös képviselőnek/elnöknek kell bejelenteni és szemétdíjat kell fizetni. Ebből következően valószínűleg gyűjtőedényénk is kell lenni, de valószínűleg nem az utácán. Az, hogy az utcán  volt előtt ne legyen szemét a társasház a felelős, még akkor is, ha a boltban vásárlók szórják el a szemetet. A gusztustalan papírdobozok, stb. nem elfogadható megoldás, de a XIII. kerületben többnyire ez van, pedig itt 2 éve zéró toleranciát hirdettek, de csak hirdettek.

Tisztelettel Csarnogurszky István Kálmán

 

2022-01-31 14:40:15
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kristó Gábor!

Sajnos Önnek sem tudok egy minbdenre kiterjedő választ adni.

A magántulajdonon belül a közös képviselő erőtlen, a tualjdonostársak kérhetnek bírtrokvédelmet a jegyzőtől. Ha egy éven túlnyúló a probléma, akkor bírósági út van csak. Az eredményesség sokszor a jegyzőtől vagy kollégái talpraesettségétől függ. 

Szintén kérem akollégákat, akinek konkrét esete van ilyen ügyben írja meg a történetét, biztosan sokan tudnak belőle okulni.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-01-31 14:36:42
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Rák László!

Sajnos nem igazán ismerek olyan szabályozást, ami rendezné Budapesten az üzletek szemétszállítási kérdését.

Kéem a témában jártasabb kollégákat segítsenek megválaszolni a kérdést:

Egy  XIII. Kerületben lévő társasház utcai üzlet tulajdonosának kell e rendelkeznie kommunális szemétgyűjtő edénnyel?

Várom megtisztelö válaszát.

 

Üdvözlettel!

 

Kaplonyi György

2022-01-29 16:20:50
 • Regisztrált:
  7 éve

Társasházi lakásunkban ésl egy 70 éves, "pszichés beteg" haszonélvező(nk), aki az elmúl 5 év során teljesen lelakta a kb. 10 éve felújított lakásunkat, annyira, hogy még a gáz-, és vízcsöveket is levágta, majd megpróbálta a szomszédtól lopni a villanyt és megbuherálta a saját villanyórát is.

A lakás egy lepratelep, mindent vissza kell majd bontani tégláig/betonig, ha valamit akarunk kezdeni vele.

Kezdetben az anyukája felügyelte, aki azóta elhahálozott már, így rendszeresen hajléktalanokat hordott fel. Előfordult, hogy kiskorú is volt az 5-6 felnőtt között, mindez 38 m2-en!

Mivel nem tud bánni a pénzzel, a nyugdíja csak órákig tart ki, így kértük, a gyámhivatalt, hagy jelöljön ki gyámot, annak érdekében , hogy legalább ne maradjon pénz nélkül a viszonylag jó megélhetést biztosító nyugdíja mellett. Nagy nehezen kijelöltek egy ideiglenes gyámot, azonban a börtönben történt vizsgálata során állítólag egy bíró úgy döntött, hogy erre semmi szükség, így azóta többszöri kérésükre sem történt értékelhető reagálás az ezt szolgáló hivatalok/hatóságok részéről. Még a kormánymegbízottnak is írtam, hosszú, részletes levelet, de mindenki lepattint, minden hatóság, minden szervezet.

Hihetetlen, hogy nem lehet tenni a helyzet rendezése érdekében, az egész házat (kb 100-130 fő) terrorizálja, meglopja és ellehetetleníti.

Most épp "eltűnt", de a rendőrség megnyugtatott, hogy nincs eltűnve, azonban a tartózokodási helyét nem árulhatják el. Elképzelhető, hogy ismét börtönben van.

Közben 1 év alatt min. 1600 m3 ivóvizet folyatott el a csatornába... amit mi fogunk majd kifizetni, mert a Vízművek sem segít legalább egy szűkítővel...

Egy agyrém ez a helyzet, ha tud erre megoldást valaki, azt megköszönöm!

Egy évekig tartó pereskedésre 2 eltartott mellett nincs lehetőségem!

Köszönetel: 

K.Gábor

2022-01-28 08:15:50
 • Regisztrált:
  5 hónapja

Tisztelt Kaplonyi úr!

Következő kérdéssel fordulok önökhöz. Egy  XIII. Kerületben lévő társasház utcai üzlet tulajdonosnak kell e rendelkeznie kommunális szemétgyűjtő edénnyel?

Várom megtisztelö válaszát.

Tisztelettel 

Rák László 

2022. 01 28 

2022-01-27 11:28:59
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kollégák!

A Korményhivatal Szegeden is megkezdte a rezsicsökkentési kiírások  ellenőrzését.

Februárban ki kell írni (meg kell küldeni) az albetétekre vonatkozó éves adatokat is.

Kérem mindenki vegye komolyan a kérdést, mert igen drága lehet a közös képviselőnek.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-01-27 11:26:47
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kovács László!

A lakásszövetkezet nem kérhet védettségi gazolást, olyan helyen kell a küldöttgyűlést tartani, ahol erre nincs szükség.

Ilyenkor jó az udvar. Legutóbbi közgyűlésünket egy padlástérben tartottuk, mert ott volt biztosított a távolságtartás és a közgyűlés sürgős volt.

Sajnos Magyarországon csak a végletek léteznek, nincs normális középút. Ha mindenki használná az FFP 2-es maszkot, a közgyűlés a lényegre törekedne, nem lenne rengeteg felesleges hozzászólás, akkor biztonságosan meg lehetne tartani aközgyűléseket.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-01-26 17:21:59
 • Regisztrált:
  4 éve

Elnézést a kérdésért!

Lakás szövetkezet küldött gyűlésre kérhet e védettségi igazolványt? A 13/2022 - es korm. rendeletre hivatkoznak. És ha nincs akkor a küldöttet leváltják.

Köszönöm szépen!

Kovács László 

2022-01-26 16:49:04
 • Regisztrált:
  4 éve

Elnézést a kérdésért!

Lakás szövetkezet küldött gyűlésre kérhet-e védettségi igazolványt és ha nincs akkor az illető küldött leváltásra kerül.

A 13/2022-es korm. Rendre hivatkoznak.

Köszönöm szépen!

Kovács László 

2022-01-19 09:15:40
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kollégák!

A Fővárosi Kormányhivatal több helyen is elindította a rezsicsökkentés kirakásának ellenőrzését.

Több közös képviselő jelezte, hogy járják a társasházakat és lefényképezik a kitett anyagokat.

Kérem mindenki igyekezzen megfelelni a törvényi előírásoknak.

Ne felejtsék, hogy február 15-el ki kell adni az éves rezsicsökkentési adatokat, albetétektre osztva! Szerintem ez lesz a fő téma.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2022-01-07 14:00:56
 • Regisztrált:
  4 éve

Tisztelt Kaplonyi úr, kedves Mindenki!

Reszicsökkentéssel kapcsoltos infó , saját tapasztalat.

Az egyik Társasházamban lakó BÉRLŐ( albérlő) feljeentett minden fórumon ami létezik.

Többek közt a Kormányhivatnál is. Sajnos büntetnek sőt pénzbírság is kiszabható a közösképviselőre ha nem tudod bizonyítani, hogy rajtad kivűl álló oko miatt nem található a nyilatkozat kint a hirdetőtáblán.

Sajnos sok rossz indulatú ember van akik ebben élik ki magukat, és nem tudják megérteni, hogy a rezsicsőkkentés összege nem elszámolható, mivel a költségvetések az aktuális összegekkel számolnak. Igaz azt nem tudom. hgy a távfűtésnél ez, hogyan zajlik de az egyedi fütéssel rendelkő házaknál az előző év adati az irnyadók.

Még egy kiegészítés és ezt jó  hamindeni tudja, magát a bejelentést akárki megteheti. Azt a felvilágosítást kaptam amikor ebbe az ügybe keveredte, hogy ha pl. én elmegyek a barátnőmhőz látogatóba akivel nem egy Társasházba lakunkés én ott észreveszem, hogy nincs kint ez az ominózus papir már is megtehetem a bejelentést.

ÉS EKKOR IS ELFOGJÁK BÍRÁLNI.

 

Sajnos jelenleg ez a helyzet, tehát kedves mindenki akik itt vagyunk ebben a csoportban figyeljünk a papírozásra.

Takács Erika

közösképviselő

 

 

 • Regisztrált:
  4 éve

Tisztelt Kaplonyi úr!

Köszönöm a felhívás közzétételét!

A törvényt be kell tartani, még akkor is, ha semmi értelme nincs a "Rezsicsökkentés" kifüggesztésének, pestiesen szólva én parasztvakításnak tartom, és csak politikai oka van, mint oly sokan ezt tudják is.

A mai napon azért megnéztem és meglepődve láttam, hogy egy szórólapos egy-egy hirdetést tett abba a két nylon tartóba, amiben a havi ill. a tavalyi összesített lóg.

Felhívtam, hogy a holnapi nap folyamán szedje ki az összes lépcsőházunk faliújságjából mert törvényellenesen cselekedett és feljelentem az Önkormányzatnál és a NAV-nál is, ha ezt nem teszi meg.

Üdvözlettel:

Kvalla Ferenc/kk

2022-01-05 15:04:19
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kollégák!

A rezsicsökkentéses kimutatás kiarakása a közös képviselő feladata, a fogyasztóvédelem ellenőrzi, ami most a kormányhgivatalokhoz tartozik. Tehát a kormányhivataltól jönnek ellenőrizni, ha lesz ellenőrzés.

Büntteésről még nem hallottam, de a közös képviselőt büntetnék.

Mivel jönnek a választások és a rezsicsöükkentés egy erős felhívásnak számít, így valószínüleg lesz érdeklődés a témában.

Szerintem, ha felkapják a  témát nehéz lesz kezelni majd  a kérdést. Minden reakció politikai felhangot fog kapni, így én nagy ívben kerülöm a témát (hivatalosan), ezen a területen (politika) az ész érvekkel nem lehet semmit sem elérni, minden érzelmi, politikai alapon történik. Ez nem az én világom, én ehhez béna vagyok. Nem szeretném, ha a szakmánkat hoznánk nehéz helyzetbe, egy politikai adok-kapokban.

Kérek mindenkit tegyen meg mindent a törvényi előírásnak.

Kaplonyi György

 

2022-01-05 11:22:43
 • Regisztrált:
  11 hónapja

T.Kaplonyi Úr...nagyon köszönjük a felhívást a rezsicsökkentéssel kapcsolatban...kérdezem,milyen bírságokat szabnak ki és azt ki fizeti??? Köszönöm,üdv.K.R.

2022-01-04 10:48:44
 • Regisztrált:
  8 éve

A Fővárosi Kormányhivataltól most jött az alábbi felhívás!

Tisztelt Közös képviselő! Tisztelt Intézőbizottság! A jelenlegi megnövekedett világpiaci energiaárak következtében különös fontossággal bír a társasházi tulajdonosok rezsicsökkentéssel összefüggő tájékoztatása, amelynek kapcsán Budapest Főváros Kormányhivatala is nagy hangsúlyt fektet az ellenőrzések elvégzésére. A fentiek okán kérjük, engedje meg, hogy ellenőrzési tevékenységünk során szerzett tapasztalataink alapján felhívjuk figyelmüket a társasházakat érintő, a rezsicsökkentéssel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségekre, valamint azok teljesítésének módjára, fontosságára. Mint az Önök előtt is ismert, a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény (a továbbiakban: Thtv.) a rezsicsökkentésen elért megtakarítások vonatkozásában tájékoztatási kötelezettségeket ró a közös képviseletekre, illetve az intézőbizottságokra. 1. Minden hónap 15. napjáig – a Thtv.-ben meghatározott formában – tájékoztatni kell a tulajdonosokat az előző hónap során a közüzemi szolgáltatásokon a közös tulajdonú épületrészek vonatkozásában a társasház tekintetében elért megtakarítások mértékéről. Az erről szóló hirdetményt a társasházban a fogyasztók által jól látható módon kell elhelyezni, és azt az esetleges rongálások ellenére 45 napon át elérhetővé tenni a tulajdonosok számára [Thtv. 43/A. § a) pont]. 2. Minden év február 15. napjáig tájékoztatni kell a tulajdonosokat az előző évben, és a rezsicsökkentés egyes közszolgáltatási területeken történt bevezetése óta az egyes közszolgáltatási területeken elért megtakarítások összegének a tulajdonos tulajdonrészére jutó mértékéről. A Thtv. a tájékoztatás módját nem határozza meg, így e tájékoztatási kötelezettségének postaládán keresztül eljuttatott tájékoztató levélben, vagy más, a tulajdonosi közgyűlés által meghatározott módon tehet eleget a közös képviselet, vagy az intézőbizottság [Thtv. 43/A. § b) pont]. 3. Fentieken túl a közös képviselő, illetve az intézőbizottság éves elszámolása tartalmazza a rezsicsökkentések eredményeként jelentkező megtakarítások összegét költségnemenként és tulajdonostársanként a közös költség megosztásának a szervezeti működési szabályzatban megállapított szabálya szerinti bontásban [Thtv. 48. § g) pont]. A fenti kötelezettségek teljesítését a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi. A hatósághoz beérkező lakossági bejelentések nyomán Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztálya (a továbbiakban: Fogyasztóvédelmi Főosztály) előtt minden esetben eljárás indul az esetleges hiányosságok megállapítására és a jogsértés megszüntetésére. A kérelemre vagy hivatalból megindult eljárások során a Fogyasztóvédelmi Főosztály munkatársai az érintett társasházakban helyszíni ellenőrzést végeznek, majd amennyiben hiányosságot tapasztalnak a meginduló eljárásban nyilatkozattételre hívják fel a társasház tájékoztatás nyújtására kötelezett szervét. Ezt követően a Fogyasztóvédelmi Főosztály az eljárást határozattal zárja le. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Thtv. semmilyen indokkal nem ad felmentést a tájékoztatási kötelezettség teljesítése alól, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság számára sem nyújt lehetőséget a mérlegelésre. Az ellenőrzések eddigi tapasztalata szerint gyakran előfordul olyan eset, hogy a helyszíni ellenőrzés során az előírt hirdetmény annak ellenére nem található meg a társasház hirdetőtábláján, hogy az ott korábban – akár szabályszerűen – elhelyezésre került. Tekintettel arra, hogy a Thtv. nem magát a kihelyezést, hanem a hirdetmény folyamatos közzétételét írja elő, a tájékoztatási kötelezettség teljesítése tanúkkal vagy fénykép- esetleg videófelvételekkel nem igazolható. A rongálások elkerülése érdekében javasolt a hirdetmény zárható üvegszekrényben történő elhelyezése. Kérjük, hogy Önök is járuljanak hozzá ahhoz, hogy a tulajdonosok megfelelő tájékoztatást kapjanak a társasház rezsicsökkentésen elért megtakarításairól ezzel is biztosítva számukra a törvényben előírt jogaik érvényre juttatását. Budapest Főváros Kormányhivatala

 

Kérek mindenkit, hog yvegye komolyan, mivel a választások miatt erre külön figyelmet fognak fordítani.

Üdvözlettel!

 

Kaplonyi György

2021-12-16 11:37:02
 • Regisztrált:
  8 éve

Köszönöm a választ. Meghatalmazás van, állnadó. A közös költség befizetésen a  tulajdonos neve szerepel, mégis több hünap telik el míg a folyószámlán látszik.

2021-12-13 15:03:48
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt kérdezők!

1, A bérlő csak akkor kaphat felvilágosítást  a közös képviselőtől, ha a tulajdonos ad neki egy meghatalmazást. A bérlő csak átvállalhatja  a tulajdonostól abérleti díj fizetését, azt a bérbedó tulajdonos köteles jelezni  a közös képviselő felé. Az átvállalástól függetlenűl a tulajdonos felel a közös költség tartozásért. Továbbá az átvállalt közös költség adóalap növelő a bérleti díjhoz hozzá kell adni és az így kapott összeg után kell adót fizetni (persze ha van költségelszámolás azzal csökkenhet az összeg). Ha a bérlő nincs benne a fizetésre kötelezett tulajdonosok között, akkor valószínűleg ismeretlen befizetőre kerülhet a befizetett közös költség összege.

2, Manapság már egy árajánlatnak is örülünk nem hogy háromnak. A közös képviselők sokszor kérnek árajánlatokat. Ha egy vállalkozó, a magas árai miatt, soha nem nyer, egy idő után nem ad árajánlatot (arra hivatkozva, hogy  a közös képviselőnek meg van az embere, pedig csak drágán dolgozik). A legutóbb kértünk árajánlatokat, nekünk nem adtak. Lakó, szvb. kért ajánlatot nekik adtak. Ilyen az élet. Mi hoztunk egy ajánlatot, a tulajdonosok kettőt. Mind a kettő drágább volt, mint amit a közös képviselő hozott, ennek ellenére azt választották, amelyiket az szvb. hozta (plusz 1,2 millió forint). Tudom, hogy mindíg van negatív példa, a fórumon is sokszor tapasztalom. Sok tulajdonos nem akarja elfogadni, elhinni, hogy a közös képviselő célja a megfelelő, gazdaságos üzemeltetés, az ár-értékarány megtartása. Biztos tapasztalható ennek az ellenkezője is, de nem az a jellemző, csak a kivétel ami erősíti a szabályt (ezt a mondást azért soha nem tudtam megfejteni, a kivétel miért erősíti aszabály?). Az soha nem téma, ha eg ytársasház megfelelően üzemel, a hírnek csak akkor van értéke, ha valami nincs rendben. Ilyen lett a világunk, vagy lehet, hogy mindíg is ilyen volt, csak a média játszik sokkal nagyobb szerepet.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2021-12-11 12:40:01
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr!

Szeretnlm a segítségét kérni. A bérlőnek van jogosultsága tudni / a közös képviselőnek kell e válaszolni ezekre

- a fizetendő közös költség összegét,

- a fizetendő egyéb extra költségeket,

- a foylószámla egyenlegét,

- van lehetősége kérni, hogy a közös képviselő könyvelje fel a be nem könyvelt és megfizetett közös költséget.

Sajnos a házunk közös képviselője folyamatosan nem könyveli fel a bérlő befizetéseit, a folyószámlája a + egyenleg helyett minden hónap végén hátralékot mutat. Az egyéb extra fizetendő összegről, ami jelen esetben többlet vízfogyasztás, a kérdésre nem hajlandó válaszolni. A tulajdonos részére a téves/negatív egyenlegű folyószámlákat küldi ki minden hónap végén.

A folyamatos kellemetlenségek miatt a főbérlő már a szerzőség megszűntetésén gondolkodik.

Mit javasol, mit tehet ilyen esetben egy bérlő? Hogy jár el helyesen a közös képviselő?

Köszönettel.

 

2021-12-09 09:42:32
 • Regisztrált:
  6 hónapja

Tisztelt Kaplonyi úr!

Egy 10 lakásos társasházban lakom. SZmSZ és Alapitó okiratunk van. De az SzmSzben nincs meghatározva, hogy egy adott felújitásra hány árajánlat lehetséges.Ilyen esetben mi a helyes eljárás.

 

2021-12-07 17:24:15
 • Regisztrált:
  11 hónapja

T.Pozsgay Úr a konkrét válasz az Ön kérdésére,hogy hol szerepel a Tház-i trv-ben,hogy az "osztatlan közös tulajdonrészek"-hez elvileg minden tulajdonosnak joga van a  közös tulajdonrészéhez a Tht 23 § /1/bek tartalmazza.Amennyiben az SzMSz nem szabályozza tételesen a birtoklás módját,a közgyűlés nem határozhat erről.Bízom benne Pozsgay Úr-aki ezek szerint Int.Biz. Elnök,mint magam voltam-kielégítőnek találja a konkrét választ,így senki nincs félre vezetve.Plusz kérem szíveskedjék  a 12.04-i választ is átolvasni.Köszönöm idejét.Üdv.K.R.

2021-12-04 20:34:08
 • Regisztrált:
  11 hónapja

Téma:kulcs a tualjdonosoknak a közös tulajdon részekhez....Köszönöm mindenkinek az észrevételeket....még annyit,hogy magam több évig Int.Biz.elnök voltam és épp én hordattam le a padlásról és vitettem fel a pincéból az előtte lévő évtizedekben főleg az elköltözők által titokban/jellemzően hajnalban,vagy kora este/fel-és levitt rossz bútorokat,házt.gépeket,hogy ne kelljen pénzért konténerben elvitetni.Így ezt a veszéyt ismerem,sőt tapasztaltam,emiatt hozattam a  KITAKARÍTÁS UTÁN még akkor a közgyűléssel határozatot a HASZNÁLATRÓL,amit kb.2 évtizede MINDENKI BETART,azaz fent és lent nincs semmi. Egyik hozzászóló elég szarkasztikusan jegyezte meg,hogy miért ide fordulok,miért nem kérdeztem elsőre a "szakjogász"-t..Amiatt,mert a szakjogász egy konzultációja 25-40 e Ft-ba kerül,a téma nehézségétől és az idő hosszától függően,amit nyugdíjasként ma már engedhetek meg magamnak.Megjegyzem,hogy amikor még aktív voltam,a Tháznak az Int.Biz.elnökségi munkát GRATIS csináltam és 3-szor nyertem a Tháznak pénzt,összesen 5-6 M Ft összegben az épület két utcai és belső udvari frontjaira.

Eddig -a közös képviselőkön kívül -csak nekem volt kulcsom a padláshoz/ minden tulajdonos egyetértésével/,hogy esetleges veszélyhelyzet esetén,vagy ha kéményseprőket ,munkásokat kellett felengedni ne terheljük az ide szaladgálással a közös képviselőket,ez hosszú évekig kitűnően működött.Emiatt én folyamatosan láttam a tetőtér és héjazat  egyre romló állapotát/a beázásokról fotók vannak!/amit folyamatosan jeleztem is a mindenkori kkv-nek,de azok figyelmen kívül hagyták.A legújabb kkv egyszerűen lecseréltette a zárat és a  legutóbi -épp csak szemerkélő eső- után azt mondta,hogy megnézte a tetőteret,minden rendben van,nincs beázás.Ez egyszerűen valótlanság,mivel egy komolyabb esőnél nagy beázások voltak 4-5 hónapja,azóta senki nem dolgozott a tetőhéjon..Most fizetni akar/vagy már fizetett is/ olyan tetőhéj munkáért,amit senki nem ellenőrzött le. Szerinte Ő megnézte,rendben van,egyébként senkinek semmi köze hozzá! Ez az,amit nem tudok elfogadni,mivel a mi pénzünkről van szó.

Önök mindnyájan közös képviselők,így "más székből" ítélik meg a kérdést,egyébként a jelenlegi kkv a hívásoknál azt mondja,nem ér rá,más elfoglaltsága van,egyébként is Ő viseli a felelősséget.DE miért??? Az eddigiek is azonnal lemondtak,ha kiderült valami gond,ami az Ő egyértelmű gondatlanságukból adódott...mi pedig fizettük az el nem végzett,vagy rosszul végzett munkákat...ők pedig ugymond "leléptek".Egy-két tulajdonos,aki kicsit odafigyel mire megy a pénz,nagyon kellemtlen tud lenni ezek szerint.

Mindenkinek ismét köszönöm az észervételeket,szívélyes üdvözlettel,K.R.

 

2021-12-01 18:07:50
 • Regisztrált:
  7 éve

Tisztelt K. R. Aláíró!

Mint gyakorló közös képviselő, egyben társasházi tulajdonostárs, maximálisan egyetértek Kaplonyi úr érvelésével, melyet az elmúlt közel 20 éves tapasztalatom birtokában csak megerősíteni tudok.

Megköszönném, ha az Ön szakjogásza, vagy Ön megjelölné a Társasházi törvény azon előírását, mely szerint a közös képviselő, vagy IB elnök köteles állandó használatra padláskulcsot biztosítani a tulajdonostársaknak. Amennyiben nem tudnak törvényi hivatkozást megjelölni, akkor kérem, vonja vissza nov. 24-én kelt levelében foglaltakat - kár lenne a Fórum olvasóit/levelezőit félrevezetni. Azonban ha időközben már a területileg illetékes jegyzőhöz fordultak volna, akkor annak a vizsgálatnak/döntésnek az eredményéről szíveskedjék tájékoztatást adni.

Köszönettel és tisztelettel,

Pozsgay Ferenc közös képviselő

2021-11-30 15:31:50
 • Regisztrált:
  6 éve

Tisztelt Kotnyek Lajosné!

Bár a padlás témával kapcsolatban Kaplonyi úrnak írt, de nem bírom szó nélkül hagyni azt a tényt, hogy egyeztetett "szakjogásszal".

Ha eddig is volt ilyen ismerőse, akkor miért nem őt kereste fel azonnal? 

Az Ön által felkeresett szakjogász szerint minden osztatlan közös területhez kell a tulajdonosoknak kulcsot adni. Így valószínűleg a villamos elosztó helyiséghez is, melyben erősáramú berendezések vannak, vagy a hőközponthoz stb. Aztán ember (közös képviselő) legyen a talpán aki kideríti, hogy ki mászkál be olyan helyekre ahol egyébként tényleg veszély van. Mert ugye a kulcsok egyszer csak önálló életre tudnak kelni, lesz az albérlőknek is. Ha meg baj történik, akkor azonnal a közös képviselő lesz a felelős.

A tető javításának ténye az első eső után ki fog derülni... Ha beázik, akkor nem csinálták meg rendesen, ha meg nem ázik be, minek kell felmenni? Ha munkavégzés folyik, akkor meg építési terület, tehát a tulajdonosnak semmi keresnivalója ott. 

üdv: Sólyomné Járóka Mária

2021-11-30 13:13:12
 • Regisztrált:
  4 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr, felvetődőtt a BKIK által jelzett téma, miszerint 2023-tól a közösképviselőknek új képzésen kell részt venni. Esetleg erről van valami bővebb információ???

Én néztem a közlönyt de még nem láttam utalást erre.

Köszönöm előre is a választ.

 

Takács Erika

2021-11-30 13:10:20
 • Regisztrált:
  4 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr, Tisztelt Kotnyek Lajosné!

Sajnos csak megerősíteni tudom Kaplonyi Úr hozzászólását. Valóban lomtárnak tekintik a közöshelyiségeket. Azonban ahogy a leírásba jelezve lett a Közösképviselővel közösen a bejárást eszközölni lehet. Sőt a helyszinen kérdéseket is tehet fel a tulajdonos ha úgy szeretné. 

Én csak támogatni tudom az előttem válaszolót ebben , jómagam is régóta ezen a területen mozgok és a ugyan az a tapasztalatom.

 

Köszönettel:

 

Takács Erika 

2021-11-29 09:48:04
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kotnyek Lajosné!

Továbbra ia az a vléleményem, ha meg akarja nézni a tetőt, a padlástéri munkát, a közös képviselővel együtt megteheti. Ehez joga van.

Nem javaslom a padlástér kulcsok kiadását. Tapasztalatom szerint a padlástér lomtárrá alakul, ha a tulajdonsok kulcsal rendelkeznek hozzá.

Ez a húsz éves tapasztalatom. Most takaríttattam le egy padlásteret közel fél millió forintért, mert a tulajdonosok ott halmozták fela  régi bútoraikat, lomjaikat.

Ezt kell elkerülni! Ha ezt a katasztrófavédelem találta volna meg nagyon komoly összeg lett volna  a büntetés.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2021-11-24 21:37:55
 • Regisztrált:
  11 hónapja

T.Kaplonyi Úr...csak röviden visszautalok 11-09-i kérdésemre és az Ön 11-10-i válaszára,amit ismételten köszönök.Ön azt válaszolta,hogy a közös tulajdonú helyiségekben,így a padláson se "semmi keresnivalójuk a tulajdonosoknak" és legálisan nem juthatok kulcs másolathoz,ha időnként -mint a Tház gazdálkodása iránt valóban érdeklődő tulajdonos-meg kívánom személyesen nézni,hogy a fent folyó munkák valóban megtörténtek-e?Egyszerűen megállapítható építész mérnöki végzettség nélkül is,hogy igen,vagy nem,hiszen,ha korábban beázott valahol és az állítólagos munkavégzés után is beázik ugyanott,akkor nem történt semmi. Tehát nem betárolás céllal kívánok felmenni.

Az Ön válasza után konzultáltam szakjogásszal,mivel az számomra nyugtalanító volt.A szakjogász egyértelmű válasza az volt,hogy a tházi trv szerint legálisan elkérhetem a kulcsmásolatot,azt a kkv köteles ideadni.Amennyiben nem teszi kérhetem a kerületi jegyzőt a törvényesség helyreállítására.

Mindezeket csak amiatt írom meg Önnek,ha netán más is kérdezne hasonlót a szakjogász véleménye az,amit itt fentebb leírtam.megköszönöm,ha röviden reagál.Szív.üdv.K.R./erre kérem a választ is,ha lesz olyan kedves és megteszi/.

2021-11-23 15:51:49
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Orosz Balázs!

Sajnos  a betelefonálók adatai nincsenek meg, így nem tudok segíteni.

Amit írt, azzal egyet tudok érteni. A cirkuláció valóban leáll, ha befelé nincs légáramlás.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2021-11-22 14:49:27
 • Regisztrált:
  5 éve

Jó napot kívánok, Kaplonyi Úr!

Évekkel ezelőtt volt már egy mail váltásunk, de a címe sajnos nincs meg, ezért írok ide. A napokban szerpelt a Klubrádióban, ahol felvetődött egy kérdés, mégpedig az alulról, a szellőző kürtőn felszivárgó szagok problémája. Én úgy vélem, ez (is) összefügghet a fokozott légzárású ablakok elterjedésével, hiszen azok normál időjárási viszonyok között nem biztosítanak semmi szellőzést. Így miután a lakásból a kürtő felé nincs légmozgás a szag teljesen képes kitölteni a teret. Szeretnék a problémát felvető, a rádióba betelefonáló úrnak egy ingyenes próbát felajánlani. Ha van esetleg kapcsolata hozzá, kérem hozzon vele össze.

2021-11-18 11:42:46
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Gödri Judit!

A banki aláírókról a közgyűlés dönt, személyük változhat. 

Az SZMSZ-ben gyakorlatilag a banki aláíró választásának elvét érdemes rögzíteni és azt, hogy erről közgyűlés dönt.

A társasház üzemeltetésért a közös képviselő felel, teljes körűen, teljesen normális, hogy egyedüli aláíró. A számvizsgáló bizottság betekintési jogot kaphat a bankszámlára és folyamatosan figyelemmel tudja kísérni az eseményeket (ellenőriz).

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

 

2021-11-13 06:55:21
 • Regisztrált:
  7 hónapja

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Társasházunk 2020-ban közös képviseletet váltott. Az új közös képviselőt az akkori közgyűlési jegyzőkönyvben felhatalmaztuk a bankszámla feletti jogok gyakorlására - "egyedüli aláíró, ezzel teljes felelősséget vállal" (idézet a jkv-ből). Most egyik tulajdonostársunk felvetette, hogy miért nem rögzítettük a Szervezeti és Működési Szabályzatban ezt a tényt?

Kérdésem: valóban módosítani kell az SZMSZ-t és bele kell foglalni a bankszámla feletti jogok ilyetén gyakorlását?

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Gödri Judit SZVB-tag

2021-11-11 17:51:28
 • Regisztrált:
  11 hónapja

T.Kaplonyi Úr...elsőként köszönöm a gyors választ....a padlásra és pincébe senki nem tárol be semmit,mert arra több éves közgyűlési határozat van,ezt mindenki betartja.Válaszából nem tudtam meg sajnos,hogy a társasházi trv szerint joga van-e bármely tulajdonosnak a közös tulajdonú épületrészekhez kulcsmásolatot csináltatni,nem betárolás,hanem "körülnézés" céljából.Feltehetően én kérdeztem rosszul,emiatt nem válaszolt Ön erre.

Sajnos a mi Tházunknál szükség volt a "körül nézésre",mivel az elmúlt 2 évben 3 közös képviselő regnált,kifizettek olyan szl-kat,amelyekről utólag derült ki,hogy a munka nem lett korrekten,v.egyáltalán elvégezve,vagy az anyagokat a vállalkozó nem vette meg,holott a pénz át lett utalva.A közös képviselőkből kettő felmondott,miután ezek kiderültek,a 3.-nak a Tház mondott fel,a jelenlegi 4.-ik egyszerűen lecseréltette a zárat,hogy az "ellenőrzést" kizárja.Ön azt javasolja,neki kell szólni és vele együtt megnézni a közös tulajdonú helyiségekben folyó munkákat.Igen ez megoldás lehetne,de még telefonon is nehéz vele beszélni,mert mindig azt mondja "most másirányú elfoglaltságom van"és leteszi.nem hív vissza,az e-mailekre egyáltalán nem válaszol.A kkv-ket "idegesíti"ha van olyan tulajdonos,aki tájékozott,kérdez,stb,de minden felajánlott segítséget visszautasít.

Én nem vagyok SzVB tag és nem is kívánok un.műszaki ellenőrzést sem végezni,nem értek hozzá,közgazdász vagyok,de nem szeretnék mind több és több közös kts-t fizetni,a kkv-k hanyag  munkája és a csak formális SzVB miatt.

Ismételten megköszönöm,ha megválaszolja kérdésemet,ha a trv-ben erre van utalás...vagy erről a közgyűlésnek kell dönteni?

Szívélyes üdv.K.R.

 

 

 

2021-11-10 14:18:34
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kotnyek Lajosné!

A padláson valóban semmi keresnivalójuk a tulajdonosoknak. Oda semmit nem szabad letárolni. Ha meg akarják nézni, egyeztessenek a közös képviselővel és együtt megnézhetik.

Szerintem kevés olyan szakember lakik egy társasházban, aki műszaki ellenőrként le tudna ellenőrizni egy tetőjárda építését. Gondolom Ön sem műszaki ellenőr.

A kivitelezés lebonyolításáért, átvételéért a közös képviselő a felelős, ezér tválasztották meg, hogy ilyen ügyekben az Ön nevükben eljárjon.

A számvizsgáló bizottság sem műszaki ellenőrökből áll. Fealadatuk havonta ellenőrizni a társasház pénzforgalmát és véleményezni a  közgyűlés elé kerülő kérdéseket.

Ha aszámvizsgáló bizottság fogja a műszaki munkákat átvenni, akkor nem kell közös képviselőt választani, hanem a számvizsgálób bizottság lehet a közös képvelő, vagy intéző bizottság.

Nagyon sokszor szereptévesztésben vannak a szávizsgáló bizottságok, meg vannak győződve arról, hogy az ő feladatuk a társasház vagyonának megvédése és meg  kell akadályozniuk, hogy a közös képviselő elherdálja a társasház pénzét. Ilyenkor még egy egyszerű karbantartási munka is rettenetesen sok nyűggel jár. Minden lelassul, minden nehézkessé válik. Fontos az ellenőrzés, de ez nem azt jelenti, hogy  a közös képviselőnek minden lépését egyeztetnie kell a számvizsgáló bizottsággal és engedélyt kérni arra, hogy egy lámpát kicseréljenek a társasházban!

 

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2021-11-09 16:01:32
 • Regisztrált:
  11 hónapja

T.Kaplonyi Úr...kérdéseim:

-Megteheti-e egy új közös képv.,hogy miután lecserelte a padlás zárját,az új lakat kulcsát nem  adja oda lemásolásra,hogy időnként felmehessünk és ellenőrizhessük milyen munkakat végeznek fent,mert sok a beázás es tetőjárda építés is zajlik.Szerinte "a tulajdonosnak semmi dolga a padláson",majd Ő mindent megold és kifizet.A Thaz SzVB -jenek tagjai nem laknak folyamatosan itt,ők a kkv-val értenek egyet.

Szerintem a padlás,pince,tároló közös tulajdon,így jogom van azokhoz kulcsot kérni és időnként megnezni mi folyik ott,hogy a közgyűlési anyag számait reálisan meg tudjam ítélni,külónben a kkv azt mond,amit akar...Hogy tudok az új kulcshoz legálisan hozzajutni? Előre is köszönöm a választ,szívélyes üdv.R.K

 

 

 

 

 

 

 

2021-11-08 08:54:07
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Kopánovics Baltazár!

 

Ha Ön lakásszövetkezetben lakik, akkor nem közös képviselőjük van, hanem a lakászövetkezetnek van elnöksége, elnöke és feéügyelő bizottsága.

A lakásszövetkezet szerepel a cégnyilvántartásban, ha ott rákeres megtalálja a vezetőséget és akkor közvetlenűl hozzá kell fordulni a problémákkal.

A vezetőség köteles válaszolnia  a leveleire, mert ha nem válaszol akkor a fogyaszvédelemnél lehet panaszt tenni, hogy nem adnak váálaszt a kérdseire.

A lakásszövetkezetből kilépni nehéz és összetett, keresni kell hozzá egy ilyen kérdésekkel foglalkoz ügyvédet, ügyvéd nélkül nagyon nehézkes a dolog.

 

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2021-11-07 11:33:50
 • Regisztrált:
  7 hónapja

Tisztelt Káplonyi Úr!

Évek óta küzdünk a közös képviselővel, a közös költség beszedésén kívül gyakorlatilag semmit nem csinálnak, elérhetetlenek, emiatt váltani szeretnénk. A probléma az, hogy a házunk lakásszövetkezetként működik, és osztatlan közös telken áll a szomszédos házzal. A két társasháznak ugyanaz az adószáma és a közös képviselője.

Milyen megoldással tudnánk közös képviselőt váltani? Illetve hogyan léphetne ki a társasházunk (25 lakás) a lakásszövetkezetből legálisan úgy, hogy ne veszítse a tulajdonosok által hosszú évek alatt összegyűjtött megtakarítást? Sajnos a szomszédos házból senkit nem ismerünk, így arra nincs esély, hogy velük együtt váltsuk le a képviselőt.

Üdvözlettel: egy társasházi lakó

2021-11-05 10:50:22
 • Regisztrált:
  6 éve

Tisztelt Sólyomné Járóka Mária, Kaplonyi György és "Egy hasonló társasházi lakó" aláírással címzett!

Köszönöm a tanácsaikat, észrevételeiket.

Üdvözlettel:

Veres Ildikó

 • Regisztrált:
  1 éve

Tisztelt Veres Ildikó!

Mihamarabb dönteniük kellene, mert ez csak emelkedő költségeket fog okozni! 

Árváltozások 2021. január-május hónapban 2020. év végéhez viszonyítva százalékosan: %

elektromos kábelek, vezetékek 42%

elektromos szerelvények 18%

gépészeti szerelvények 24 %

szakmunkás havi átlag bruttó bére 12 %

fuvarköltség 10 építési törmelék elszállítása, lerakása 10%

Üdvözlettel:

Nyitakő Társasházkezelő

 

2021-10-29 09:29:50
 • Regisztrált:
  6 éve

Tisztelt Veres Ildikó!

Mint társasházkezelő, és közös képviselő engedjen meg pár gondolatot.

Úgy vettem ki a szavaiból, hogy a társasházKÖZÖSSÉG mindenképpen hitelfelvételre szorul. Abba most nem mennék bele, hogy milyen tipusú, és mennyi kell. Az viszont tapasztalat, hogy kifogás mindig lesz, hogy ki hogyan nem tud majd fizetni, és akkor mi lesz? Ha ezt a vonalat viszik, akkor sosem fognak odáig eljutni, hogy bármilyen felújítás legyen. Sosem lesz idáilis állapot. Még akkor sem, ha történetesen jelenleg senki nem tartozik, mindenki fizet rendesen. Igen, egyik napról a másikra lehet valaki rossz anyagi körülmények között, de ugyebár ez egy KÖZÖSSÉG. Olyan, mint egy nagy család. Ha nem vennének fel hitel, és pl. valaki nem átall elhalálozni, amíg megtalálják az örököst (jelenleg akár egy év is lehet, de volt olyan esetem, hogy 3 év volt) a közös költséget sem fizeti senki. A számlák pedig jönnek. Igaz lényegesen kevesebb a kiadás, mintha hitel is lenne, de... 

És amivel igazán nem tudok egyetérteni, az a kisnyugdíjasokra való hivatkozás. Valóban előfordul, hogy van olyan tulajdonos aki nagyon nehezen él. Azonban érdekes módon általában sosem ők szoktak tartozni. Sőt! Ők engedik be a házalókat és fizetnek látatlanba 100 ezret valami beígért munkáért, de 500Ft közös költség emelést nem szavaztak meg.

Összegezve: sosem lesz megfelelő időzítés. Egyszer vállalni kell azt a felelősséget, hogy az elmúlt évek minimum szinten tartott közös költségét pótolni kell. Fel kell vállalni annak a felelősségét, hogy egy olyan fontos munka mint a villamos felúőjítás, ha nem csináltatják meg, kinek, mennyi kárt fog okozni, és már most tisztázni kell, hogy azért ki fog fizetni. Csak zárójelben a biztosító nem fog 100%-ban.

Tisztelettel: Sólyomné Járóka Mária

2021-10-27 16:06:08
 • Regisztrált:
  1 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr,

Tisztelt Veres Ildikó!

 

Véleményem szerint "érdekes" kérdés az ilyen nagyobb volumenű beruházás/felújítás szavazati/elfogadási kérdése.

Akárhogyan is vesszük - mivel nagy terhet ró az egyes lakókra - mindenképpen egy egységes megegyezés/beleegyezés szükséges, mert a következményeket is együtt kell viselni.

Figyelembe kell venni az egyes tulajdonosok anyagi "teljesítőképességét" (idősek, esetleg betegek, stb.), ráadásul ehhez az is hozzájárulhat, hogy manapság szinte pillanatok alatt megváltozhat az egyén "gazdasági" helyzete...(pl. munkanélküliség, váratlan betegség, egyéb családi dolgok, stb.), ami nagyban befolyásolja a kirótt kölcsön törlesztését; avagy azokra hárul a többletköltség, akik tudnak (akarnak) fizetni...(hiába lesz ráterhelve esetleg a lakásra az adósság, akkor is havonta fizetni kell a részleteket)

Mindenképpen egy alapos előkészítés szükséges, mind a kivitelezésről, mind az anyagi dolgokról, lehetőség szerint számolni minden eshetőséggel.

Ez egy hosszabb távú elkötelezettséget jelent lakásonként, nagyon meg kell fontolni.

 

Üdv.:

Egy társasházi lakó, hasonló "felújítási gondokkal"

2021-10-27 09:31:46
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Veres Ildikó!

Az elektromos felújíytás egy "egyszerű" felújításnak m inősűl. Ilyenkor a kivitelezés összege nem játszik szerepet.

A kivitelezésről a társasháűz közgyűlése dönt a jelenlévők 50%+1 tulajdoni hányados szavazatával.

Ha hitelt vesznek fel, akkor  ahitelt a társasház veszi fel, nem  alakók egyenként.

A tulajdonosra eső rlészt meg lehet fizetni egy összegben, vag yrészben és a fenmaradó részre kell ilyenkor hitelt biztosítani.

Sok variáció létezik, ennek a közös képviselő kell, hogy utánajárjon.

 

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2021-10-26 20:52:01
 • Regisztrált:
  8 hónapja

Harkály rongálások az épületek külső szigetelésében - ELTE szakdolgozat

 

Tisztelt Társasházkezelők!

 

Dr. Ónodi Gábor vagyok, biológus, szakterületem az erdei madárfajok természetvédelmi ökológiája. Jelenleg a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben dolgozom.

 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudományi MSc. szakos hallgatóm szakdolgozati témája a harkályfélék külső szigetelésekben végzett károkozásait hivatott vizsgálni. A terepmunkáját a Fővárosban végezné a tél folyamán. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a szigetelt épületeikről létezik-e térinformatikai adatbázis, ami alapján ki tudnánk jelölni a hallgató vizsgálati területeit, illetve a szakdolgozat elkészítésénél is fel tudnánk használni. A szigetelések vastagságáról is hasznos lenne információkat kapni. A vizsgálatban szerepet kapnának a városi parkok faállomány-szerkezeti jellemzői is. Ehhez, ahol csak lehet, a Fatár adatbázist használnánk. Úgy tudom, hogy legrészletesebben ebben a VI., XIII. és XIV. kerület fái szerepelnek, így elsősorban ezen kerületek szigetelés adatbázisai iránt érdeklődnénk, de más kerületek adataiért is hálásak lennénk, mert a szükséges fa adatokat mi is fel tudjuk venni.

 

Kérem az onodi.gabor@blki.hu e-mail címre válaszoljanak.

 

A segítségüket előre is nagyon szépen köszönjük!

Tisztelettel,

Ónodi Gábor

2021-10-25 21:08:30
 • Regisztrált:
  6 éve

Tisztelt Kaplonyi György úr!

Szíves válaszát szeretném kérni. 

Az egy kertben lévő 3 tház (36 lakás) a közös területeken (kert, folyosók), az egész elektromos vezetéket tervezi kicseréltetni, amire már van egy korrekt tartalmú 28m ft-os ajánlatunk. (a másik 34m-s, és hiányos ajánlat)

A közös fizetési kötelezettség miatt kérdezem.

Ekkora összeg esetén :

1) A tulajdonosok hány %-nak kell kgy-en megszavaznia a kivitelezést? 2/3-dnak, v. 50%+1 főnek?

2) Megszavazhatja-e a kgy., hogy mindenki írásban nyilatkozzon arról, hogy mindenképpen vállalja a tulajdonos a fizetést? 

Tisztában vagyok vele, hogy az előbbi ponttal ellenkező a felvetésem, de nyomatékosítani gondolnánk a tulajdonosok közös fizetési felelősségét, ne másoknak kelljen a nem fizető(k) helyett a hiányzó összeg(ek)et téríteni. 

    (Tisztában vagyok vele, hogy ennek ellenére megteheti(k).     Jelenleg min. 700e Ft-ot kell 1-1 tulajdonosnak fizetnie.)

Emellett, választási lehetőséget kapnának a tulajdonosok a kltsg-vállalást tekintendően is, az alábbiak szerint:

 a) kp. fizetést vállal, a ráeső részre

  b) lakástakarék-kölcsönfelvételt javasol a teljes kivitelezési kltsg-re (28mFt-ra)

  c) csak az a ház vegyen fel kölcsönt, amiben tulajdonos 

d) 50% kp-fizetést + 50% lak.tak-hitelt vállal

A válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Veres Ildikó

(aki, pár tulajdonostárssal egyeztetve, és kérésére írta e levelet)

2021-10-19 14:47:36
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Értdeklődő!

Az ablakok miatti per eredményességéről nem tudok nyilatkozni. A bíróságon fog eldőlni, én már nem merek jósolni. Szerintem biztosan nyerhető ügyet buktunk, amire azt mondtam els e indítsuk, megnyertük. Bármi történhet. Persze én enm vagyok jogász, egyszerű logikai alapon gondolkodom, a jogászok csak a törvény szó szerinti értelmezését nézik.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

 

 

2021-10-18 10:06:22
 • Regisztrált:
  1 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr!

Köszönöm a gyors válaszát!

Néhány kiegészítés: az alapító okiratban a lakás négyzetméterébe bele van számítva a pince is, tehát magántulajdoni rész. (a pincefolyosó, lépcsőház, stb. természetesen az okirat szerint is közös tulajdon) Ezek szerint - ahogy Ön is írja: " Ilyen esetben egy egyszerű közgyűlési határozat nem elég a cseréhez. "

Nem tartozik "védettség" alá az épület, egy általános régi építésű házról van szó.

És akkor a kérdés: ezek alapján (eredményesen) megtámadható-e a közgyűlési határozat? Vagy mit javasol? 

Üdv.:

Egy lakó

 

 

 

 

 

2021-10-18 09:53:49
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Felhasználók!

Sokszor azért nem válaszolok rögtön, mert szeretném, ha más kollégák is beszállnának a válaszadásokba, ahogy most is történt.

Továbbá, ha válaszolok, akkor is várom a kollégák véleményét, főleg ha másként gondolják a probléma megoldását.

Ez a fórum arra, jó, hogy megismerjük mások problémát, találjunk rá megoldást és ha mi kerülünk hasonló helyzetbe, már legyen egy konkrét eset, és megoldás, ami alapján a nálunk felmerült kérdést könnyebben tudjuk megoldani (nem feltétlenűl ugyan úgy, de már lesz viszonyítási alapunk).

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2021-10-18 09:48:25
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Lakó4

A társasházakban a pincerekeszek általában hozzá vannak rendelve a lakásokhoz, de a tulajdoni hányadban nem szerepelnek. gyakorlatilag ahasználati jogot alapozza meg az alapító okiratba beírás. Ebben az esetben a közgyűlés egyszerű többséggel dönthet a pince ablakok cseréjéről.

Amennyiben a pince a tulajdoni hányadba is bele lett számolva, valóban magántulajdon, nem csak ahasználati jog van bejegyezve, akkor már más a helyzet. Ilyenkor  atulajdonos köteles amagántulajdont karbantartani, felújítani. Ilyen esetben egy egyszerű közgyűlési határozat nem elég a cseréhez. Az egységes kép kialakítása miatt (esetleg védett az épület) szükséges egy közös állásfoglalás, habár ez sem kötelező (kivéve ha védett az épület, akkor más szabáylok vannak).

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2021-10-18 09:43:13
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Gorbácsné Greskó Joli!

A közös költség fizetés szabályait az SZMSZ-ben kell rendezni.

Általános gyakorlat, hogy minden hónap 15-ig kell befizetni a közös költséget, 30 napos türelmi idővel.

Persze ettől el lehet térni, ninc skőbe vésve.

 

üdvözlettel!

 

Kaplonyi György

2021-10-18 08:58:34
 • Regisztrált:
  1 éve

Tisztelt Kaplonyi György Úr!

Társasházunkban 18 lakás van, az évek során nagyon megváltozott a közös képviselő illetve a legfőképpen az új lakók "hozzáállása" a körülményekhez.

Kérdésem, hozhat-e határozatot - egy egyébként határozatképtelenség után negyed óra múlva megtartott - a közgyűlés olyan témában, ami az alapító okiratban foglalt saját tulajdont érinti. A konkrét eset: a minden lakáshoz saját tulajdonú pincerész ablakainak cseréjét szavazta meg a közgyűlés (milyen tulajdoni hányaddal?), és már ki is írták illetve megküldték a költségek befizetésre felszólító levelet. Köteles-e mindenki - a saját akaratától függetlenül - befizetni illetve elvégeztetni a munkát, annak ellenére, ha nem látja szükségességét.

Természetesen nem az "alapötletet" vetem el - az egyébként jónak tűnik, hogy ha igény van rá a munka megrendelését, lebonyolítását a társasház illetve a közös képviselő rendezheti -, de így, hogy nem lett egyenként megkérdezve minden lakó, hogy akarja-e valamint mivel nem közös tulajdont érint, valamint a társasház pénzéből, így véleményem szerint elfogadhatatlan.

Természetesen ami a ház állagát, közös szerkezeti elemeket érintő javítás lenne, azt minden ellenvetés nélkül el kell fogadni, de ez szerintem nem ez az eset.

Válaszát várva,

tisztelettel:

Egy társasházi lakó

 

 • Regisztrált:
  1 éve

A közös költség fizetési kötelezettségről a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 24. § (1) bekezdése rendelkezik.

A tulajdonos a fenti jogszabály alapján önként - külön felszólítás nélkül - köteles minden hónapban eleget tenni a közös költség fizetési kötelezettségnek. A közös költség nem azonos a fogyasztás alapú közmű költségekkel, tekintettel arra, hogy a közös költség fizetés egy jogszabályon alapuló kötelezettség.

2021-10-16 13:23:31
 • Regisztrált:
  2 éve

Tisutelt  Kaplonyi Gyorgy ur!

Sajnalom, hogy nem valaszol a 2021.10.09-en Onhoz megirt kerdesemre.

Azt gondoltam, hogy valaszaval tud a Tarsashazunkon segiteni.

Udvozlettel,

Korbacsne Gresko Joli

2021-10-09 08:32:52
 • Regisztrált:
  2 éve

Tisztelt Kaplonyi Gyorgy Ur!

Tarsashazunk 5 epuleteben 54 lakas van. A tobbsegi tulajdonos 80 %-ban egy kozmu ceg. A kozmu ceg megbizott SZVB tagja ugy dontott, hogy az aktualis kozos koltseget ( mar 10 eve) , nem a targy honapban fizetik be a tarsashaz szamlajara, hanem a kovetkezo honapban (mert a dolgozok is a munkaberuket a kovetkezo honapban kapjak meg).Igy szerintem egy honap elmaradasuk van...

Velemenyem szerint az aktualis kozos koltseget a targy honap kozepeig kell befizetni, hogy az adott honapban a koltsegeket/kiadasokat fedezni tudjak. 

Szeretnem a velemenyet meghallgatni.!

Tisztelettel es udvozlettel, 

Korbacsne Gresko Joli

Bp.2021.oktober 9.

.

 

2021-09-13 09:54:34
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Mészáros Irén!

Egy hat lakásos társasház esetében a maradványvíz viszonylag alacsony. Ha három lakásnak nincs vízórája, akkor  a teljes vízdíj rájuk írható. A társasház, ha korrekt, akkor egy minimális közös vízdíjat is meghatároz és az ezen felüli részt osztják szét a hivatalos vízórávalnem rendelkezők között.

Az egy hónappal korábbi dátum még nem egy nagyon visszaható idő. 

Nem értem miért nincs mindenkinek vízórája? Ha drágának tartják a vízóra szerelést, akkor ne sokalják a fizetendő vízdíjat!

Üdvözlettel!

 

Kaplonyi György

2021-09-13 09:44:03
 • Regisztrált:
  8 éve

Tisztelt Sólyomné!

 

Mi olyan pénzügyi beszámolót készítünk, amelyik minden adatát tartalmazza a számviteli törvény szerinti  és a társaházi törvény szerinti beszámolónak, csak forintban és nem ezer forintra kerekítva.

Amikor a pénzügyi beszámolót elfogadja a közgyűlés, akkor mind a két beszámolónak megfelelő adatokat fogad el. A számviteli beszámolót mi sem küldjük meg külön. Ennek oka, hogy sokan nem "értik" és plusz információt sem ad.

Természetesen a számviteli beszámoló is elkészül és ha valaki kéri akkor megkapja, a közgyűlésen vagy külön is. Általában a társasház honlapjára feltesszük ezt abeszámolót is.

Ha kiküldik az nem baj, sőt az iaz igazán szabályos.

Üdvözlettel!

Kaplonyi György

2021-09-11 06:45:21
 • Regisztrált:
  5 éve

Tisztelt Kaplonyi György  !

A következő témában szeretném a segítségét kérni

A társasházunknak van víz és csatorna díj tartozása. ez 6 lakásos társasház.

3 tulajdonosnak van díjbeszedővel szerzödése 3 tulajdonosnak nincs. mindenkinek van vízórája eddig  vízóra állás szerint szétosztottuk a költságet erre vonatkozoan nagyon rég született egy határozat is. Sajnos  jött egy új tulajdonos ki megtagadta ezt a fajta fizetést és nem fizet semmit. Én az óra állásom szerint utaltalok a dijbeszedőnek.

De most  volt egy közgyűlés mejben határoztunk hogy 2021. 09.01-től kinek  nincs szerződése a díjbeszedővel  azok között a költséget tulajdoni hányaduk szerint szét osztjuk.

Ezzel nincs is baj de a jegyzőkönyvbe ugy került bele hogy visszamenöleg alkalmazzák a határozatot . azaz a társasház eddig felhalmozott tartozását azok között akarják szétosztani akiknek nincs szerződése a díjbeszedővel. Nem veszik figyelembe az eddig befizetett víz díjat holott ez a társasház tartozását csökkenti.   Szeretnék tanácsot kérni hogy igy jogos e vagy sem. És ha nem mit lehet tenni?

 

Üdvözlettel:  Mészáros Irén

2021-09-09 16:07:24
 • Regisztrált:
  6 éve

Tisztelt Kaplonyi Úr!

Eddig úgy tudtam, hogy az éves beszámoló része a számviteli beszámoló is (mérleg- eredménykimutatás) amit ki kell ugyanúgy küldeni a tulajdonosoknak. Én minden évben kiküldöm, mert véleményem szerint a számviteli beszámolót is el kell fogadnia a tulajdonosoknak, nemcsak a pénzügyit.  Vannak akik szerint nem kell kiküldeni, elég ha az irodában megvan. A társasházi tv. 48.§-ban ugyan számviteli beszámoló szerepel, pénzügyi sehol... 

Önök szerint ki kell küldeni a számviteli beszámolót, vagy elég csak a pénzügyi? 

Tisztelettel: Sólyomné Járóka Mária